Utenriks og forsvar

Vi lever i en tid preget av store internasjonale konflikter. Tollkrig, økonomisk uro og væpnede konflikter gjør forsvar og beredskap til svært aktuelle temaer i norsk politikk. KrF mener Norge skal føre en aktiv utenrikspolitikk der menneskerettigheter, fattigdomsbekjempelse og arbeid for fred og forsoning skal være sentralt. Menneskeverdet må være i sentrum også i utenrikspolitikken og demokrati skal løftes frem. 

Mange steder i verden lever mennesker fortsatt uten de frihetene og rettighetene vi lett tar som en selvfølge i Norge. Menneskerettighetene gjelder for alle mennesker, men er truet av krig, konflikt, autoritære styresett og ekstremisme av ulike slag. Norsk utenrikspolitikk bør derfor preges av kampen for at stadig flere får ta del i frihet, menneskerettigheter og demokrati.  

Fullskalainvasjonen av Ukraina er ikke bare en kamp for deres egen frihet. Det er en kamp for det liberale demokratiet og for et fritt Europa. KrF står urokkelig sammen med det ukrainske folket, og vil fortsette å jobbe for at Norge øker sin støtte til Ukraina. 

KrF mener Norge bør forbli utenfor EU. Derimot bør vi holde på EØS-avtalen som sikrer Norge adgang til det viktige markedet i EU, samtidig som vi beholder råderetten over viktige politikkområder som landbruk, fiskeri og økonomisk politikk. 

Internasjonalt samarbeid er svært viktig. Klimakrise og krig er eksempler på internasjonale utfordringer som best løses i fellesskap. KrF mener at NATO er selve bærebjelken i norsk og internasjonalt forsvar. KrF ønsker også at Norge skal bidra i internasjonale operasjoner der det finnes et tydelig folkerettslig mandat. Sammen med eget forsvar bidrar NATO også til å håndheve norsk suverenitet på en god måte.  

KrF ser på FN som en viktig aktør i arbeidet for internasjonal rettferdighet og håndhevelse av folkeretten. FN er en viktig arena for et land som Norge, og KrF ønsker å støtte deres arbeid for blant annet fred, flyktninger og fattigdomsbekjempelse.