Fellesskap, tilhørighet og en meningsfylt hverdag gir enkeltmennesker økt livskvalitet samtidig som samfunnet er avhengige av den ressursen en arbeidstaker er. Å være i arbeid er essensielt både for individet og samfunnet. Likevel står svært mange i yrkesaktiv alder utenfor arbeidslivet.
Vi trenger en arbeidspolitikk som inkluderer flere.

En av de største politiske oppgavene i årene som kommer blir å få folk tilbake i jobb. 85% av alle som får trygd fra NAV er ikke tilbake i jobb etter ett år. De som faller utenfor arbeidslivet, må få god oppfølging og hjelp til å komme tilbake i jobb. Uføre skal også få den støtten de trenger.
Ifølge NAV var 111 000 unge mellom 20 og 29 år utenfor utdanning og arbeid i 2023. Denne økende trenden for utenforskap blant unge, er svært alvorlig og krever politisk handlekraft.
Over 100.000 personer med funksjonsnedsettelser står utenfor arbeidslivet mot sin vilje. I tillegg opplever mange eldre å bli skvist ut av arbeidslivet selv om de har både kapasitet og ønske om å være lengre i jobb.
Arbeid er det viktigste virkemiddelet mot fattigdom og utenforskap. Derfor trenger vi et arbeidsliv som er rausere, mer inkluderende og som er fleksibelt for mennesker i ulike livssituasjoner.
«Den haugianske tankegangen»
KrF ser til arven etter gründeren og predikanten, Hans Nielsen Hauge. Han reiste rundt i landet på 1800-tallet med sitt tankegods om at næringslivet både skulle tjene penger og tjene sine lokalsamfunn ved å ta sosialt ansvar for sine innbyggere.
Med sine etterfølgere, haugianerne, bidro han til å opprette nærmere 150 virksomheter av ulike slag og skapte mellom 7 og 8 tusen nye arbeidsplasser i en tid da Norge hadde rundt 900.000 innbyggere.
Sentralt i tankegodset hans stod verdien av arbeid som en kraft som kunne løfte mennesker inn i felleskap. Kvinner ble for første gang ansatt i industrien, og funksjonshemmede fikk tilrettelagte arbeidsplasser på fabrikkene.
Vi lar oss inspirere av Hauges sosiale arbeidslivspolitikk, og vil jobbe for et arbeidsliv som har plass til absolutt alle. Også de som trenger litt ekstra hjelp.