Studentvelferd

For at retten til utdanning skal være reell, er det viktig med en god studiefinansiering og et godt velferdstilbud til studenter. Alle skal kunne ta høyere utdanning uavhengig av bakgrunn, økonomi og bosted. Studentvelferden skal legge til rette for at studenter kan studere på heltid når de vil i livet. Derfor trenger studentvelferden forutsigbarhet knyttet til viktige tiltak for studentene, slik som studentboliger.  

84% av alle studenter jobber ved siden av fulltidsstudier og mange oppgir at de er avhengige av deltidsjobb for å betale høy leiepris i de store studentbyene. Derfor vil vi videreføre en høy utbyggingstakt for studentboliger. KrF mener at alle nye studentboliger skal ha et lavest mulig klimaavtrykk og at de skal gjøre det enklere for studentene å være heltidsstudenter.  

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse viser at over 30% av alle studenter ser på sin livskvalitet som under middels eller dårligere. Undersøkelsen viser også at 42% av studentene rapporter om psykiske plager, hvorav 35% er alvorlige. Likevel er det svært få studenter som oppsøker hjelp eller samtale. KrF vil derfor utbedre helsetilbudet tilknyttet studenter. 

I Norge fødes det for få barn. Likevel finnes det få insentiver som gjør det mulig å få barn tidlig. KrF ønsker å gi studenter med barn bedre økonomi, og vil derfor prioritere en tiltakspakke for disse familiene. Vi vil gi alle rett til foreldrepenger på minimum 3G, og n økt studiestøtte på 2 G fordelt over 12 måneder når barnet er mellom 1 og 2 år. I tillegg vil l vi ha mer fleksible og tilpassede studieløp for studenter med barn.,  

KrF vil: 

  • Sikre velferdsordninger for studentene som gjør lik rett til utdanning reell. 
  • Styrke samarbeidet mellom de høyere utdanningsinstitusjonene og arbeidslivet, og heve arbeidsrelevansen i studieprogrammene. 
  • Arbeide for at det ikke skal være mer enn 3 ukers ventetid på psykisk helsehjelp for personer under 23 år. 
  • Styrke tjenestene som skal ivareta studentenes fysiske og psykiske helse, og åndelige behov, gjerne i samarbeid med studentsamskipnadene.  
  • Øke muligheten for studielån slik at den totale studiestøtten når 1,5 G.  
  • Sikre tilstrekkelig utbygging av studentboliger. Disse skal være «grønne».  
  • Prioritere en tiltakspakke for studenter med barn, med mer fleksible og tilpassede studieløp, rett til foreldrepenger på minst 3 G i tråd med omleggingen av engangsstønaden, og en økt studiestøtte på 2 G fordelt over 12 måneder når barnet er mellom 1 og 2 år.