I 2023 vedtok Landsmøte å åpne for kjernekraftproduksjon i Norge, og KrF ble med dette det første partiet på Stortinget som tok til orde for dette.
Vi ser en stadig økende etterspørsel etter kraft i Norge, og vi beveger oss i retning av en energikrise. Strømmen blir stadig dyrere og dette rammer familier og små- og mellomstore bedrifter hardt. Samtidig krever klimaendringene lavere og lavere utslipp. For å løse disse omstillingskravene må vi tørre å tenke nytt. Flere av landene i Norden er allerede i gang med produksjonen av kraftverk, og KrF jobber for at Norge skal lære av landene som har gode erfaringer med kraftverk og trygg lagring av radioaktivt avfall.
Mange klimatiltak reduserer utslippene her og nå, men vil ikke gi oss den kraften vi trenger i det lange løp. For at Norge skal føre en klimapolitikk som er bærekraftig også om 10, 20 og 50 år, må vi jobbe med langsiktige og sikre løsninger. Kjernekraft kommer til å utgjøre en stor del av framtidens energimiks, men det krever politisk handlekraft.
Sikkerheten er et viktig aspekt ved kjernekraft. Livsløpsanalyser fra FN og EUs vitenskapspanel viser at moderne kjernekraftverk er den tryggeste energikilden som finnes. Samtidig tar det lite plass sammenliknet med vind- og solkraft, og det kan bygges i allerede eksisterende industriområder for å hindre nedbygging av natur.
Norsk næringsliv og industri er avhengig av gode rammevilkår og forutsigbarhet når det kommer til energi. Dersom næringslivet ikke har den kraften de trenger, vil både bedrifter, lokalsamfunn og familier bli hardt rammet av nedlagte bedrifter. Derfor ønsker KrF å begynne arbeidet med norske kjernekraftverk så fort som mulig, slik at vi sikrer næringslivet og familien forutsigbarhet. Kjernekraftverk vil i seg selv også bidra til et betydelig antall nye arbeidsplasser.
KrF vil:
- Sikre at små modulære reaktorer er i drift i Norge innen 2040.
- Være pådriver for et nordisk samarbeid for forskning og oppbygning av kjernekraft i Norden.
- Bruke kjernekraftens egenskaper til å sørge for nasjonal sikkerhet innen kraftforsyning, matproduksjon, digital infrastruktur og bevaring og styrking av Norges beredskaps- og forsvarsevne.
- Delta i europeisk og internasjonal forskning på neste generasjons kjernekraft, da spesielt saltsmeltereaktorer.
- Se til Finland for modell for lagring av radioaktivt avfall.