Moderne slaveri er i dag blant de mest alvorlige menneskerettighetsbruddene og det er KrFs ønske å intensivere jobben med å avskaffe alle former for slaveri. Slaveri er utnytting av barn, kvinner og menn til å utføre arbeid og tjenester, herunder prostitusjon, vinningskriminalitet, salg av narkotika og tigging, ved bruk av vold, trusler og andre kontrollmekanismer. Menneskehandel er grov kriminalitet, og er både et nasjonalt og internasjonalt problem.
Det er viktig at alle relevante yrkesgrupper får kompetanse til å kunne identifisere ofre for menneskehandel. Dette må gjelde både tollere, politiet, barnevernsansatte, ansatte på asylmottak, helsepersonell og flere andre. Det er også behov for økt undervisning om vår tids slaveri i skolen. Barn og unge må få kjennskap til at slaveriet ikke er noe som ble avskaffet på 1800-tallet, og det må skapes økt bevissthet rundt hvorfor det er viktig å bekjempe utnytting og overgrep.
KrF har tatt flere store og betydningsfulle grep i kampen mot menneskehandel.
Åpenhetsloven ansvarliggjør næringslivet
KrF la fram en omfattende og offensiv åpenhetslov som Stortinget vedtok i 2021. Loven stiller virksomheter ansvarlig for arbeidsforhold i egne leverandørkjeder, gjennom hele kjeden. Her er Norge nå et foregangsland. Slik forpliktende lovgivning er nødvendig.
De fleste virksomheter i Norge er opptatt av at sine produkter og tjenester produseres under gode arbeidsforhold. Likevel er det mange som mangler oversikt over forholdene i sine leverandørkjeder, som betyr at flere varer som selges i norske butikker i dag er produsert under svært dårlige arbeidsforhold.
Loven skal kreve virksomhetene å arbeide aktivt med å avdekke og håndtere, stanse og forebygge negativ påvirkning på menneskerettigheter og arbeidsforhold, og sikre allmennheten på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Med anstendige arbeidsforhold menes det ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter, helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen og som gir en lønn å leve av. Det er Forbrukertilsynet som får ansvar for tilsyn og veiledning med loven.
Dette vil styrke norske virksomheters anerkjennelse i det internasjonale markedet og gjøre dem enda mer konkurransedyktige og attraktive samarbeidspartnere. Det er en stor utvikling internasjonalt på dette feltet og det er ventet at EU om kort tid også vil legge frem lovforslag med obligatoriske aktsomhetsvurderinger som bygger på de samme internasjonale prinsippene.
Bistandsprogrammet
I Granavolden-plattformen fra 2019 vant KrF gjennom med forslaget om å trappe opp innsatsen mot moderne slaveri og samle den i et eget bistandsprogram. I perioden 2020-2023 fikk KrF kjempet gjennom 190 millioner til sivilsamfunnsaktørers innsats mot slaveri. Dette var en viktig seier, og KrF ønsker å fortsette å kjempe for at moderne slaveri blir satt på dagsorden.
Ifølge FN levde 50 millioner mennesker i moderne slaveri i 2021, og ILO og Unicef forteller om en økning i antall barn som er ofre for barnearbeid. KrF ser på dette med stor bekymring og mener innsatsen må intensiveres. Bistandsprogrammet sikrer mer penger til organisasjoner som skal bekjempe moderne slaveri og sørge for god oppfølging av ofre som blir reddet ut av det. Denne støtten gir ulike prosjekter og organisasjoner større mulighet til å hjelpe mennesker i tvangsarbeid, utnyttelse eller slaveri og jobbe opp mot selskaper for å stille krav til anstendige arbeidsforhold.
KrF vil:
- Ha et tett samarbeid med EU og internasjonale organisasjoner for å bekjempe grenseoverskridende kriminalitet og handel med narkotika, våpen og mennesker.
- Ha en nasjonal strategi mot menneskehandel som sikrer økte ressurser, styrket overordnet styring og et forsterket tverrsektorielt samarbeid med tydelig sektoransvar for tiltaksoppfølging og et bedre system for koordinering.
- Etablere en nasjonal, uavhengig rapportørfunksjon som kan rapportere til Stortinget om innsatsen på menneskehandelfeltet og forbedringsbehov.
- Ha en gjennomgang av rettigheter og tilbud til antatte ofre for menneskehandel.
- Sikre at politiet har kapasitet til å etterforske og straffeforfølge bakmenn i menneskehandelssaker.
- Følge opp det internasjonale arbeidet mot menneskehandel i organisasjoner som Europarådet og OSSE.