Kriminalitet har store økonomiske, samfunnsmessige og menneskelige skadevirkninger. I et trygt samfunn blir færrest mulig utsatt for kriminalitet. I dette arbeidet er politiets etterforsking og straffeforfølgelse viktig, men forebygging det aller viktigste. KrF ønsker å redusere kriminaliteten så mye som mulig, og prioriterer derfor forebyggende tiltak høyt.
Politi, barnevern og skole er instanser som spiller en spesielt viktig rolle i det forebyggede arbeidet mot kriminalitet. Mange voksne kriminelle sklir ut allerede som barn og ungdom, og ungdomskriminalitet har vært en stor utfordring de siste årene. Derfor må tidlig innsats prioriteres høyt.
KrF anerkjenner sammenhengen mellom utenforskap og økt sjanse for kriminalitet. Derfor er en inkluderende arbeids-, skole- og sosialpolitikk en viktig del av det forebyggende arbeidet.
Det er en tydelig sammenheng mellom inntak av alkohol og rusmidler og kriminelle handlinger. Omtrent 50% av alle voldshendelser blir begått i alkoholpåvirket tilstand, og WHO fremhever rusmiddelbruk som en av de viktigste risikofaktorene for vold. KrF ønsker derfor å føre en alkohol- og ruspolitikk som fungerer kriminalitetsforebyggende.
KrF vil:
- Ha synlig politi i hele landet.
- Føre en skjenke- og alkoholpolitikk som reduserer antallet kriminelle handlinger begått i alkoholpåvirket tilstand.
- At all bruk og besittelse av narkotika skal være forbudt.
- Ha et målrettet forebyggende arbeid som inkluderer «forebyggende dager» for elever på 5.-10. trinn og videregående skole med temaer som vold, seksualisert vold, kriminalitet, rus og grensesetting.
- Styrke forebygging ved å øke innsatsen i politiet, skolen, helsevesen og barnevernet.
- Ha et tett samarbeid mellom politi og skoler, med jevnlig besøk av politiet for å etablere respekt og tillit.
- Arbeide for at SLT-modellen (Samordning av Lokale rus- og kriminalitetsforebyggende Tiltak) skal benyttes i alle kommuner.
- Etablere et nytt program for involvering av foreldre og andre rollemodeller i lokalsamfunnet i det kriminalitetsforebyggende arbeidet.
- Videreutvikle MST (Multisystemisk terapi) og gi økt støtte slik at flere kommuner kan få MST-tilbud.
- Beholde dagens kriminelle lavalder.