Eldre

Verdiene i samfunnet kjennetegnes av hvordan vi behandler mennesker i sårbare situasjoner. Befolkningen blir eldre og derfor må eldrepolitikken styrkes. Eldre er en stor ressurs for samfunnet med sin kompetanse, erfaring og livsvisdom. Samtidig kan mange få behov for tilpasning, omsorg og helsehjelp. KrF ønsker å gi mennesker en verdig alderdom som speiler menneskeverdet helt til livets slutt.  

Mange eldre har både ønske om og kapasitet til å bidra til samfunnet på ulike måter. I dag er det svært vanskelig å være i arbeid etter fylte 72 år. Frivillige organisasjoner som sørger for møteplasser hvor eldre får bidra til samfunnet, får ikke den støtten de trenger, og alt for få eldre har tilgang på gode aktivitetstilbud. KrF ser på eldre som en ressurs for samfunnet og ønsker å forme politikk som på best mulig måte benytter den erfaringen og kunnskapen eldre sitter med. 

Når eldre blir pleietrengende i ulik grad skal eldreomsorgen være verdig, respektfull og preget av nestekjærlighet. Eldreomsorgen skal ha fokus på kvalitet, innhold og kapasitet til å møte den enkelte på en god måte. Det vil være store behov for varme hjerter og hender i eldreomsorgen de neste årene. Derfor ønsker KrF å gjøre feltet attraktivt for studenter og nye arbeidstakere slik at de ønsker å bli i helse- og omsorgssektoren over tid.  

Ny teknologi skal tas i bruk i eldreomsorgen, men dette må gjøres på en medmenneskelig og hensiktsmessig måte. Hensikten skal være å lette på tidspresset i tjenestene uten å digitalisere viktige menneskemøter og omsorgsarbeid. Det er også viktig at eldre i så stor grad som mulig forstår og gjør seg forstått i møte med helsesektoren. 

I tråd med at befolkningen blir eldre, får også flere demens og mange lever lengre med demens enn tidligere. Demens er svært omfattende for personen som blir syk og kan også være en stor sorg for pårørende. KrF mener at det trengs mer forskning på demens og at pårørende trenger bedre oppfølging enn det de får i dag. 

KrF vil: 

  • Legge til rette for at seniorer som ønsker det kan delta i både yrkesliv og frivillighet. 
  • Etablere en tilskuddsordning for livsgledetiltak for eldre, som for eksempel møteplasser og sosiale fellesskap, aktiviteter, opplevelser og kulturtilbud. Både kommuner og sivilsamfunnsorganisasjoner skal kunne søke. 
  • Gi bedre anledning til å arbeide etter fylte 72 år. 
  • Sikre rammer for faste team i hjemmetjenestene, slik at både beboer, pårørende og ansatte kjenner hverandre. 
  • Være en aktiv pådriver for å ta i bruk flere digitale hjelpemidler og utvikle konsepter knyttet til digital hjemmeoppfølging.  
  • Ha en opptrappingsplan for bemanning i eldreomsorgen, og vurdere behovet for en veiledende minstenorm for bemanning og kompetanse i sykehjem og hjemmetjenester basert på helse- og omsorgsbehov. 
  • Innføre et nasjonalt norskkrav i eldreomsorgen for ansatte med pasientkontakt. Ansatte må kunne vise til å ha bestått språkklasse B1. 
  • Styrke hjerne- og demensforskningen for å møte økningen i demensrelaterte helseutfordringer.