Vil ha svar fra helseministeren angående ambulansesituasjonen i Lofoten

Pressemelding fra Nordland KrF 26. okt 2024

Bilde: Unsplash

Leder for Nordland KrF Monica Kleffelgård Hartviksen er glad for at fylkestinget denne uka kom med en felles uttalelse til Helse Nord og helseminister Jan Christian Vestre angående situasjonen for prehospitale tjenester i Nordland.

«Dette er en viktig uttalelse, men samtidig er det behov for å løfte situasjonen i Lofoten spesielt. Veinettet her henger greit sammen på godværsdager, men det finnes skiftende værforhold som stenger bruer og gir vanskelig kjøreforhold. Mengden turister og sesongarbeidere øker den reelle «bosetting» som ambulansetjenesten skal dekke, slik at denne til tider er mye større enn faktiske folkeregistrerte innbyggere. I tillegg befinner en god del av turistene seg på uvant smale veier til samme tid, og gjerne i bobil.  Dog skal det bo folk her, så vi må være trygge på at ambulansen både kommer når den skal og kommer fram dit den skal», sier hun.

Det har med dagens kapasitet vært hendelser der pasienter har vært transportert med kjøretøy fra Vågan brannvesen istedenfor ambulanse, og Nordland KrFs tredjekandidat på stortingslista, Maja Krogtoft Klevstad, mener det er uforstående at redusert kapasitet i det hele tatt kommer opp. 

«Det er svært viktig at både innbyggere og næringsliv har forutsigbarhet, og opplever trygghet i hverdagen», sier Klevstad, og legger til at «vi kan ikke ha det slik at andre nødetater tar over ambulansetjenestens oppgaver, fordi det ikke er nok ambulanser tilgjengelig.»

Både Hartviksen og Klevstad undres på hvordan de ansatte vil ha det på jobb, når de skal stå i en tjeneste man ikke anser forsvarlig ved en redusering av beredskapen. Dette tok blant annet Hartviksen også opp i debatten på Konferansen Fremtidens Helsetjeneste (Narvik 23. sept); «Det er faktisk mennesker som utgjør en del av denne tjenesten gjennom å være ansatt, og som må oppleve mestring og trygghet når de utfører jobben, for å bli i jobben.»

Vi forventer oss at helseminister Vestre nå tar tak og lytter til både fylkestingets uttalelse og de som ha skoen på, slik at Helse Nords strategi for prehospitale tjenester og Nordlandssykehusets prioriteringer blir sett nærmere på, sier de to som også er kommunestyrerepresentanter i Vestvågøy, og legger til at det tross alt fungerer bra med dagens beredskapsmodell i Lofoten

Maja Krogtoft Klevstad og Monica Kleffelgård Hartviksen
Foto: Anders Haukland

Nedenfor ligger uttalelsen fra Nordland Fylkesting

Uttalelse til Nordlandssykehuset, Helse Nord og helseminister Jan Christian Vestre 

Styrk de prehospitale tjenestene! 

Når ulykken er ute, er det ambulansepersonell som er førstelinjetjenesten både i våre byer og landkommuner. Om de kommer til pasienten med bil, båt eller helikopter så er det viktigste at det ikke går for lang tid før hjelpen kommer, for responstiden kan være forskjellen på liv og død. Det er derfor avgjørende for Nordlands innbyggere at de prehospitale tjenestene ikke svekkes slik vi ser nå skjer over skjer i regionen vår. Det gjør at innbyggerne føler seg mindre trygg på at ambulansen når dem i tide dersom uhellet skulle være ute. I enkelte tilfeller har det vært brannbilen og ikke ambulansen som har fraktet pasienten til sykehuset. 

Nordlandssykehuset HF har varslet kutt i ambulanseberedskapen både i indre Salten og Lofoten. Nordland fylkesting mener konsekvensene av de foreslåtte kuttene ikke er tilstrekkelig belyst. Vi ber derfor Nordlandssykehuset HF revurdere den planlagte omstruktureringen i den prehospitale tjenesten. Det forventes at nødvendige kunnskapsinnhentinger gjøres før et kuttforslag fremmes for styret. 

Nordland fylkesting forventer at ambulansetjenestens rolle i totalforsvaret anerkjennes og inkluderes i beslutningsgrunnlaget. De andre nødetatenes utfordringer og deres behov for ambulansetjenestens kapasitet må også tas med i grunnlaget. En videre satsing på ambulansetjenesten vil dessuten bidra til en sterkere opplevd trygghet for våre innbyggere. 

I Hurdalsplattformen står det at regjeringen vil sikre ambulansetjenestene gjennom mer tilstedeværelse og raskere respons. For innbyggerne våre er erfaringen at endringene på feltet bidrar til det motsatte av dette, og vi ser dessverre at disse rammer distriktene hardest.  

Det er uakseptabelt at store endringer i lokal helseberedskap gjøres før stortingsmelding om prehospitale tjenester er behandlet. Vi ønsker å løfte fram Ressursgruppa for Nordlandssykehuset Lofotens innspill til ny stortingsmelding om akuttmedisinske tjenester som understreker at hensynet til geografi, kommunikasjon og værforhold må hensyntas i den fremtidige meldingen, samt at lokalsykehuset i Lofoten blir vurdert å være en helt sentral og avgjørende faktor for en trygg og sikker akuttmedisinsk tjeneste. Dette gjelder både rent behandlingsmessig, men også i perspektivet stabilisering og ivaretakelse i påvente av videre transport der dette er nødvendig.   

Nordland fylkesting erfarer at innbyggerne i Nordland opplever utviklingen innen ambulansetjenesten som negativ og vi har derfor behov for å melde dette videre til Nordlandssykehuset HF, Helse Nord og til statsråd Vestre. Samtidig ønsker vi å understreke at den nye meldingen som omfatter akuttmedisinske tjenester både må ha som utgangspunkt, og presisere viktigheten av, likeverdige akuttmedisinske tjenester i helseregion nord. Den kommende meldingen om akuttmedisinske tjenester må derfor foreslå tiltak som kan imøtekomme de demografiske utfordringene fylkene har, på en måte som sikrer et likeverdig akuttmedisinsk tilbud og fødetilbud i hele landet.  

Befolkningen i Nordland skal føle trygghet for å kunne få rask og riktig hjelp fra en akuttmedisinsk beredskap som har høy faglig kvalitet og nærhet. Det er derfor viktig å ha en styrket akuttberedskap. Nordland fylkesting presiserer viktigheten av å jobbe aktivt med å få ned den gjennomsnittlige responstiden for ambulansetjenesten. I den fremtidige meldingen om akuttmedisinske tjenester bør det derfor beskrives tiltak som ser nærmere på hvordan man kan organisere den akuttmedisinske kjeden for å minimere responstiden for akuttmedisinsk hjelp også i områder med spredt befolkning, lange avstander og værharde forhold. Slik at befolkningen i Nord Norge og andre sammenlignbare områder i Norge kan føle seg trygge på at de får den nødvendige hjelpen der de er, når de trenger det.   Stortingets vedtak om å forskriftsfeste responstider for ambulansetjenesten må følges opp videre. Dette er også en naturlig del av den fremtidige meldingen om akuttmedisinske tjenester. Med tanke på store havområder, lange avstander, og også kunne nå raskt ut til ut til små øysamfunn er ambulansehelikopter, ambulansebåter og redningshelikopter viktige ressurser for Nord Norge. Få helikopterressurser i landsdelen gjør tjenesten sårbar. Den kommende meldingen må derfor vurdere om dekningsgraden av både rednings- og ambulansehelikopter er tilstrekkelig for å gi et forsvarlig akuttmedisinsk tilbud, både når det gjelder befolkningen generelt, fiskerinæringen og andre næringer til havs.