Tiltak for å redusere antall aborter

Resolusjon innsendt av Øygarden KrF

gravid dame
Illustrasjonsfoto: Suhyeon Choi / Unsplash

For å redusere antall aborter i Norge, vil Vestland KrF jobbe for at det i kommende stortingsperiode gjennomføres følgende tiltak:
● Gjeninnføre kontaktfamilieordningen (for gravide med downs-indikasjon)
● Bytte ut engangsstønaden for fødende uten yrkeserfaring med månedlige foreldrepenger (49 uker) tilsvarende minst 2,5 G (296 550).
● 6-timers dag for en av foreldrene fram til barnet er tre år
● Gratis barnehage når mor eller far er student (maks 4 år).
● Styrke § 4-5 i Universitets- og høyskoleloven om tilrettelegging for studentmødre. Skjerpe og tydeliggjøre institusjonenes ansvar for å tilpasse studiene og studiesituasjonen for gravide studenter.
● Bygge kunnskap om fosterets egenskaper og utvikling.

Begrunnelse
Kontaktfamilieordningen gir gravide med Downs-indikasjon muligheten til å besøke en familie med barn som har Downs syndrom. Dette er en ordning som KrF fikk innført i forrige regjeringsperiode, og som verdsettes av målgruppen, men som dagens regjering fjernet straks de kom til makten. Ordningen må gjeninnføres.

En fersk undersøkelse av NORSTAT i regi av Menneskeverd, Amathea og Sex & Samfunn (2023), viser at anstrengt økonomi og ikke-fullførte studier er to av hovedårsakene til at svangerskapsavbrudd. Våre forslag om månedlige foreldrepenger, gratis barnehage for studenter og bedre tilpasning av studiehverdagen, vil gjøre det mer attraktivt å fullføre svangerskapet for flere og derved redusere antall aborter.