Ropstad om regjeringens bistandskutt: – Brutalt

Det er en trist og brutal dag for verdens fattigste, sier finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad om regjeringens forslag til kutt i bistandsmidlene.

Kjell Ingolf står i vandrehallen og blir intervjuet av en journalist. Han snakker inn i en mikrofon
Finanspolitisk talsperson, Kjell Ingolf Ropstad er skuffet over regjeringens bistandskutt

I dag la Støre-regjeringen frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Her velger de å finansiere kostnadene kommunene har knyttet til flyktningsituasjonen ved å ta pengene fra bistandsbudsjettet.

Dette skjer samtidig som vi står overfor en varslet sultkatastrofe. Matvareprisene stiger ikke bare i Norge, men også for de aller fattigste og mest sårbare i verden. Det er en trist og brutal dag for verdens fattigste, mener finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

KrF har ved flere anledninger advart om regjeringens kutt i bistanden

Regjeringen presenterer i dag et reelt kutt på 2,3 milliarder kroner i bistandsbudsjettet. Pengene skal brukes til å styrke kommunenes økonomi her i Norge og dekke kostnader knyttet til Ukraina- og flyktningkrisen. Norge vil med dette bli det største mottakerlandet for bistand i 2022

Dette er en trist dag for norsk bistandspolitikk og for alle som er opptatt av bekjempe fattigdom i verden, og en brutal dag for de tusenvis av barn og unge som fratas muligheten til å gå på skole eller få viktig helsehjelp i de fattigste delene av verden.

Samtidig som Norge håver inn penger på økte energipriser på grunn av krigen i Europa, tar regjeringen fra verdens fattigste for å bruke pengene i Norge. Det er hjerteskjærende.

Norge sender regningen for flyktningene i Ukraina til verdens fattigste. Vi kan ikke løse en katastrofe og samtidig skape nye. Situasjonene i andre kriserammede områder blir ikke bedre av krigen i Ukraina, tvert imot.