PMDD er en premenstruell dysforisk lidelse.
PMS Premenstruelt syndrom har de fleste hørt om. Det kan i seg selv være ille nok.PMDD er en langt mere alvorlig tilstand og begrenser livskvaliteten sterkt til den som opplever disse utfordringene.
I tillegg til klassiske PMS plager har PMDD mye lengre varighet og disse kvinnene kan være satt ut av spill opp til 14 dager. De har intense, mentale og emosjonelle symptomer i forkant av menstruasjonen. Søvnproblemer, konsentrasjonsproblemer, stress, angst, energiløshet, utbrenthet, nedstemthet eller i alvorlige tilfeller selvmordstanker. Studier fra USA viser at 34% av kvinner med PMDD har forsøkt å ta sitt eget liv. Det sier litt om alvorlighetsgraden ved denne lidelsen. Noen beskriver følelsen av, og opplever det, som om de ramler i et svart hull og kan i denne perioden være direkte avskyelige mot sine nærmeste. De lever etter beskrivelsen denne tiden i sin egen boble og er relativt lite kontaktbar. Slike perioder utløser følgende skam og dårlig samvittighet overfor barn, ektefelle samt andre nære relasjoner. Tilstanden utløser over tid for enkelte uførhet hos relativt unge kvinner. Ekteskap havarer, og familien går i oppløsning.
I andre tilfeller blir det lengre sykemeldingsperioder og som de fleste har erfart kan det være vanskelig å komme tilbake til jobb etter lengre sykefravær og hvor det er uvisst hvor lenge formen holder før det smeller igjen.
Felles for alle med PMDD er at alle symptomene ofte forsvinner når eller etter menstruasjonen starter.
PMDD ses hos 1-5% av alle kvinner i Norge.
Årsaksforholdene er komplekse, kan ikke påvises via blodprøve og det kreves lang kartlegging, både mentalt og fysisk, for å finne verktøy, som kan hjelpe kvinnen til å takle hverdagen. Det er gjort relativt lite forskning på området og kvinnenettverket i KrF ser det som særdeles viktig at tilstanden blir belyst og satt fokuset på, slik at problematikken kan bli tatt seriøst, satt på agendaen og på den måten få bevilget penger til videre forskning.
PMDD har i dag ingen diagnosekode i ICD-10, kodeverket, som i dag brukes i norsk helsevesen. Den ligger derimot klar i ICD-11, som er godkjent og ble startet implementert i Norge i januar 2022. men… dette tar tid og «mens graset gror, svelt kua.»
Uten diagnose kode vanskeliggjøres behandling og mulighet til blåresept er ikke eksisterende. Konsekvensen blir at uten diagnosekode, møter 70000 kvinner et helsevesen uten kompetanse eller forståelse. ICD 11 vil gi kvinner med PMDD rett til behandling, mulighet til riktig behandling og om nødvendig tilgang på blåresept. Kunnskap og oppslagsverk som forhåpentligvis vil gi oss et helsevesen med kompetanse og forståelse.
ICD 11 vil kunne minske andelen med feildiagnosering og flytte førstelinje helsetjenester fra pasientforeningen til fastlegene og det norske helsevesen.
KrFk i Nordland stiller med dette et resolusjonsforslag, som vi håper kan være opplysende og bidra til at det går fortgang i den implementeringen som ble startet 2022.
Torbjørg Nordås Leder KrF kvinner Nordland.