Fremtidens eldreomsorg og spesialisthelsetjeneste

Fremtidens eldreomsorg skal ha tjenester med kvalitet, innhold, tilstrekkelig kompetanse og kapasitet til å møte den enkeltes behov. Den aldrende befolkning har også behov for behandling og omsorg i relativ nærhet til bosted. Det må også være tid til den enkelte og til å se hele mennesket i eldreomsorgen. 

Samtidig vet vi at mange kommuner sliter med økonomien og med å få tak i fagfolkene de trenger for å gi gode tjenester til sine innbyggere.  Kravene til kommunenes tjenester vil øke i omfang tiden fremover, både på grunn av en aldrende befolkning og at kommunene stadig blir pålagt flere oppgaver.

Samspillet mellom sykehusene og kommunenes helsetjenester blir fortsatt viktig i årene som kommer.  For mye spesialisering i sykehusene kan hemme dette samspillet. Mange av de eldre pasientene har et komplisert sykdomsbilde, med flere sykdommer samtidig. Noen ganger trenges svært spesialiserte undersøkelser og behandling, men mange eldre har mest nytte av et sykehus i nærheten av der de bor, med fagfolk som kan «nok om det meste», altså gode generalister. Nærhet i beliggenhet mellom sykehus og kommunale helsetjenester er også viktig for å legge til rette for et godt samarbeid mellom disse.

Nordland KrF krever:

1) At fremtidens sykehusstruktur også ivaretar behovet for å se hele mennesket, relativ nærhet til behandlingstilbud, samt god og riktig generalistkompetanse, ikke bare nyrene eller den kranglete hofta. Godt samarbeid og generalistkompetanse vil bli enda viktigere etter hvert som andelen eldre øker.

2) At regjeringen legger til rette for en bedre finansiering av omsorgstilbud, inkludert sykehjemsplasser, i kommunene. 

Professor Schyttes gate 3, Bodø 09.03.2024