Onsdag 20. november gav bystyret enstemmig tilslutning til ny tros- og livssynspolitikk for Oslo kommune.
-Det er en myte at Oslo er en gjennomsekulær by. Tro er mye viktigere enn det som er blitt anerkjent.
Dette uttalte daværende bystyrerepresentant for KrF Erik Lunde til Vårt Land i 2018, i forbindelse med hans forslag om at Oslo kommune skulle nedsette et utvalg for å gjennomgå kommunens tros- og livssynspolitikk. Et forslag som fikk flertall i Oslo bystyre.
Utvalget, ledet av Trond Bakkevig, leverte sin anbefaling til ny politikk på feltet i 2020.
Nå, seks år etter bystyrevedtaket, har Oslo kommune stemt for en strategi for Oslos tros- og livssynspolitikk i årene fremover. Rapporten heter «Den livssynsåpne byen» og slår fast syv viktige prinsipper:
- Oslo skal være en livssynsåpen by
- Oslo kommune skal beskytte tros- og livssynsfriheten: Alle innbyggere skal kunne leve med sin tro, sitt livssyn eller ikke-tro, uten å risikere diskriminering eller hatefulle ytringer.
- Oslo kommune skal ha en helhetlig tilnærming til tros- og livssynsspørsmål
- Tros- og livssynspolitikken skal sikre likebehandling av innbyggere og tros- og livssynssamfunn.
- Tros- og livssynsamfunn er en del av sivilsamfunnet og frivillig sektor.
- Tro og livssyn er en ressurs for enkeltmennesker og for samfunnet: Oslo kommune skal ha god dialog og samarbeide med tros- og livssynssamfunn om samfunnsutvikling, og om å skape gode lokalsamfunn og nabolag.
- Oslo kommune skal øke sin kompetanse om tro- og livssynsspørsmål for å kunne bidra til likeverdige tjenester og tilbud til befolkningen.
– Dette er en historisk milepæl for Oslo. Nå er vi en livssynsåpen by, hvor hele bystyret anerkjenner tro som en ressurs for enkeltmennesker og for samfunnet. Det er verdt å feire, sier Øyvind Håbrekke (bystyrerepresentant for KrF).
Det betyr at Oslo skal ta din tro på alvor!
Se hele erklæringen i den vedlagte filen: