Ber Nordlandsbenken om å gå imot utvidelse til 18. uke!

Nordland KrFs førstekandidat til Stortinget, Linda Helen Haukland og leder for Rana KrF, Einar Sørlid Bondevik
Foto: Nordland KrF

Regjeringens forslag til ny abortlov skal nå avgjøres i Stortinget. Forslaget innebærer en utvidelse av dagens grense for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18. Det blir sagt at dette i hovedsak er å tilpasse lovgivningen til dagens praksis siden de aller fleste som søker abort mellom uke 12 og 18 får dette innvilget. Det en slik endring imidlertid ikke tar hensyn til er fosterets rettsvern, som vil bli radikalt svekket med denne endringen. Det forundrer oss at regjeringen ikke har tatt inn momenter fra et stort antall høringssvar som løfter fram denne siden ved forslaget. Det er problematisk at rettsvernet til det ufødte livet ikke blir tatt hensyn til.

En annen dimensjon som ikke er med, er gravide som opplever uke 12 som en befrielse på grunn av abortpress fra omgivelsene. For er dette en endring til større frihet for gravide? En utvidelse til 18. uke vil fjerne den beskyttelsen utsatte gravide som ønsker å fullføre svangerskapet har etter uke 12.

I sitt forslag ønsker regjeringen dessuten å likestille abort og fosterreduksjon. Fosterreduksjon når kvinnen bærer på flerlinger skal altså kunne gjennomføres uten at det er begrunnet helsemessig, selv om det medfører en medisinsk risiko for gjenværende foster. Regjeringens abortutvalg refererer til en nederlandsk studie og skriver: “Konklusjonen i studien er at reduksjon fra tvillinger til ett foster ikke anbefales, hvis hensikten er å redusere risikoen for uønskede medisinske utfall og fosterdød.” (NOU 2023:29 pkt. 16.5.2.1) Regjeringen legger altså åpent opp til økt risiko for skader på fostre.

Den teknologiske og medisinske utviklingen går fort. Vi vet mer om fosteret på et stadig tidligere tidspunkt i svangerskapet. Dette gir muligheter, men også utfordringer, knyttet til å håndtere den kunnskapen mødrene får. I forslaget til ny abortlov blir det sagt at “Av hensyn til forbudet mot diskriminering av personer med nedsatt funksjonsevne, skal medisinske tilstander hos fosteret ikke gi en direkte adgang til å innvilge abort.”

Nordland KrF mener dette er et svært viktig verdistandpunkt, men at det her bare blir vakre ord. For når vi gjennom RIPT-test og andre undersøkelser leter etter feil på fosteret og finner dem tidligere og tidligere, setter vi et stadig større press på den gravide som må vurdere eventuelle diagnoser. Diagnoser som i tillegg kan være usikre. Det er mange nok fortellinger som viser at gravide er blitt møtt med en forventning om at de skal ta abort når prøver viser avvik hos fosteret. Den økende muligheten til å kartlegge egenskaper ved fosteret, gjør altså at det hensynet regjeringen sier de vil ta, ikke blir reelt med forslaget til ny abortlov de har lagt fram.

Nordland KrF vil på det sterkeste advare mot forslaget til fosterreduksjon og utvidelsen av abortloven til 18. uke. Vi ber derfor representantene på Stortinget fra Nordland om å stemme mot regjeringens forslag når det kommer opp i Stortinget i begynnelsen av desember.