Menneskeverd

KrF har et stort engasjement for menneskets ukrenkelige verdi, gjennom hele livet. Livets begynnelse og slutt er ofte spesielt sårbare faser i et menneskeliv. Respekten for liv og menneskeverdet er et av de grunnleggende prinsippene i vår kulturarv, og preger samfunnet vårt gjennom både lovgivning og etiske normer. Sånn skal det fortsette å være.

Det blir ofte sagt at etikken må styre teknikken, ikke motsatt. KrF er bekymret for hva den teknologiske utviklingen rundt fosterdiagnostikk vil gjøre med samfunnet, der vi nå ser at det stadig åpner seg nye muligheter for å velge bort fostre med «feil» kjønn eller kromosomavvik. Det har aldri vært viktigere med politikk som setter menneskeverdet først i alle prosesser. 

For KrF er det viktig at vi holder fast på at alle liv er like verdifulle, uansett. 

Høsten 2024 vedtok Stortinget en radikal utvidelse av abortloven. I abortloven § 1 er det fastsatt et mål om at antallet svangerskapsavbrudd skal være lavest mulig. Likevel åpner Stortinget for fri abort frem til uke 18, og andre partier ønsker en enda mer ytterliggående utvidelse til uke 22. Denne lovendringen har ført til en alvorlig svekkelse av vernet til det ufødte barn.  

Abortnemnda som tidligere fungerte mellom uke 12 og uke 22 ga mødre i en krevende situasjon oppfølging og veiledning i forbindelse med et eventuelt svangerskapsavbrudd. Denne nemnda er nå fjernet frem til uke 18, og mødre eller foreldre som går gjennom en abort står nå i stor grad alene med både avgjørelsen og konsekvensene av det.  

KrF mener at et tverrpolitisk løft er nødvendig for å redusere antall svangerskapsavbrudd så mye som mulig.  

Mennesker i livets sluttfase skal møtes med et tilbud om aktiv livshjelp, smertelindring og omsorg. Den enkelte skal få hjelp til å leve best mulig i egne omgivelser, med minst mulig psykisk og fysisk plage, og til å møte døden med omsorg og støtte rundt seg. 

Vi kommer ikke utenom at legalisering av aktiv dødshjelp tvinger frem en plikt hos et annet menneske til å ta liv. Helsepersonell utdannet for å redde liv, vil måtte ta liv. Med døden som en alternativ «løsning» på sykdom, vil mange også kunne føle seg som en byrde for samfunnet eller familien sin. KrF vil gjøre sitt ytterste for å forhindre at samfunnet havner der. Konsekvensene ved å innføre aktiv dødshjelp vil være alvorlige for den enkelte og for menneskesynet vi som samfunn har. Et menneskesyn vi har bygget helsevesenet rundt – nemlig at livet er uendelig mye verdt i kraft av seg selv. 

KrF vil: 

  • Forebygge uønskede graviditeter gjennom rådgivning, veiledning og informasjon, og sikre at prevensjon er lett tilgjengelig. Alle mellom 16 og 30 år skal ha rett til gratis prevensjon.  
  • Sikre at kvinner i vanskelige livssituasjoner ikke opplever abort som eneste alternativ. Alle gravide må sikres informasjon og nøytral veiledning – og samfunnet må stille opp med støtte til gravide i vanskelige livssituasjoner.  
  • Forsterke oppfølgingen av familier som venter og får barn med behov for ekstra oppfølging. Foreldre som får barn med funksjonsvariasjon må sikres nødvendig hjelp gjennom hele barnets oppvekst og inn i voksen alder. Likeverdsreformen må følges opp og videreføres slik at alle familier har «en dør inn» til det offentlige hjelpeapparatet og en fast koordinator med kapasitet og kompetanse til å bistå familiene. 
  • Tillate bruk av fosterdiagnostikk når det er begrunnet ut fra helsegevinst for mor eller foster, men avvikle ordningen med tidlig ultralyd til alle. 
  • Sikre at all informasjon som gis i forbindelse med tidlig ultralyd og NIPT er balansert og nyansert, slik at foreldre ikke utsettes for press fra helsepersonell. 
  • Si nei til dødshjelp (eutanasi) og legeassistert selvmord, og i stedet tilrettelegge for livshjelp og lindrende behandling i slutten av livet. 
  • Bygge ut og styrke tilbudet om lindrende behandling (palliasjon), også for pasienter med andre diagnoser enn kreft. For barn som lever lenge med sykdom preget av smerte og andre alvorlige plager, er palliasjon viktig for å bidra til økt livskvalitet. Barnepalliasjon må være et tilbud til alle barn som trenger det, uavhengig av bosted og i nærhet til hjemmet. 
  • Etablere en egen medisinsk spesialitet for palliativ medisin i Norge.