Trygg oppvekst

Hjemmet er det stedet barn tilbringer mest tid. Likevel er det mange barn som ikke opplever trygghet og stabilitet i sin familie. Dette kan skade både helse, livskvalitet og utvikling. I situasjoner hvor barn ikke har det godt hjemme, er det viktig at samfunnet stiller opp. KrF ønsker å alltid fremme barnets beste og kjempe barnets sak.  

Barnevernet gjør en svært viktig jobb i arbeidet for å sikre alle barn en trygg oppvekst. Barnevernet bidrar både i situasjoner der barn trenger tett oppfølging og hjelp, og i det forebyggende arbeidet. For å forhindre at barn og unge deltar i kriminelle miljøer, rus eller faller utenfor utdanning og arbeid, er barnevernets forebyggende arbeid svært viktig. Grunnlaget for resten av livet legges i barndommen, og KrF ønsker derfor å prioritere den forebyggende innsatsen i barndommen svært høyt. Dette gjelder både i foreldreoppfølging, skole, barnehage, frivillig sektor og barnevernet. 

Barn som er under barnevernets omsorg, er ofte barn som har gjennomgått traumer eller svært krevende opplevelser. Derfor er det særlig viktig at disse barna får tilstrekkelig oppfølging, omsorg og veiledning. KrF ønsker å jobbe for å styrke barnevernsbarns rettigheter og barnas rett til å påvirke egne prosesser og beslutninger. 

Vold og overgrep i familien er svært traumatiserende for barn, både der de selv er ofre og der de er vitner til dette. Derfor er det svært viktig at barn selv vet hva som er greit og ikke. Mennesker som jobber med barn i barnehage og barneskole, eller som er i kontakt med små barn gjennom fritidsaktiviteter, skal ha kompetanse til å oppdage barn som blir utsatt for vold eller overgrep hjemme. Oppfølgingstilbudene og krisesentrene må også styrkes.  
 
KrF vil: 

  • Styrke tidlig innsats, forebyggende tiltak og støtte til familier, slik at flest mulig kan vokse opp i sin familie og sitt nærmiljø. 
  • Forsterke barnevernsbarns rettigheter, rett til å bli hørt og involvert, og mulighet for å klage på tjenestene de mottar. 
  • Ha tilgang på barne- og familiehjelp i alle kommuner slik at flere foreldre kan få hjelp i foreldrerollen før det er nødvendig at barnevernet gjør en undersøkelse. 
  • Styrke hjelpe- og behandlingstilbudet for barn og unge som er ofre for eller vitne til vold i nære relasjoner. 
  • Tilby foreldreveiledningskurs for alle foreldre der enten én eller begge foreldre får barn for første gang. 
  • Sikre at barns grunnleggende rettigheter etter FNs barnekonvensjon blir tatt inn i alle lover og forskrifter som omhandler barn. 
  • At alle barn i Norge fra barnehagealder av skal vite hva andre ikke har lov til å gjøre mot dem. Arbeidet med vold og overgrep må sikre at barn kan fortelle trygt, vet hva som skjer og får best mulig hjelp. 
  • Tilby undervisning om vold og overgrep av barn til ledere og frivillige i lag, foreninger og ideelle organisasjoner.