SSB-forsker foreslår at vi kan løse utfordringen med lave fødselstall ved å gi kvinner over 35 år rimelig tilgang til assistert befruktning. Dette er helt bakvendt. Det er samfunnet som er problemet, ikke kvinner!
Bakvendt forslag fra SSB-forsker
I dag ble det lagt frem en rapport om de rekordlave fødselstall i Norge. SSB-forsker Janna Bergsvik foreslo blant annet rimelig tilgang på assistert befruktning for kvinner over 35 som en mulig løsning på de lave fødselstallene. Det er helt bakvendt!
– Svaret må være å tilrettelegge for at kvinner kan få barn når biologien tilsier det, ikke å tilby hormoner og tøffe prosesser for kroppen for at vi skal få barn når det passer for samfunnet, sier Jorunn Lossius, stortingsrepresentant og familiepolitisk talskvinne for KrF.
– Det kan faktisk ikke være sånn at biologien skal måtte vike for samfunnets krav til kvinner og det å få barn. Dette er jo en helt bakvendt inngang til problemet!
Samfunnet skal ikke svikte kvinnene
– Det vi burde er jo å gjøre det enklere å få barn når det passer for kroppen. Rapporten sier blant annet at flere får færre barn enn de egentlig vil ha fordi fordi det ikke blir tid før det ikke lenger er mulig å få barn. De begynner for sent. Vi har sviktet kvinner når samfunnet gjør det vanskelig å få barn før man har en mastergrad, hus og bil.
KrF vil legge til rette for at flere kan få barn når de ønsker det
– Samfunnet må jo heller bistå med hjelp så det ikke blir så mye mer økonomisk krevende å få barn tidligere gjennom å f.eks å øke engangsstønaden, økt barnetrygd og foreldrestipend. I det hele tatt sørge for at foreldre som har jobbet lite før fødsel får økt støtte og ikke blir straffet av samfunnet for å ikke vente. Vi skal ikke fikse kvinner, vi skal fikse samfunnet!
-For ufrivillig barnløse er assistert befruktning et viktig tilbud, men det kan ikke være svaret på spørsmålet om lave fødselstall. Da sier vi i realiteten at kvinner skal presse kroppen sin til å passe for samfunnets krav. Vi må isteden presset samfunnet til å tilpasse seg kvinners biologi – og gjøre det enklere å få sitt første barn litt tidligere enn nå.