Tydelig politisk prioritering av krafta

Kraftforsyning Foto: Miguel Á. Padriñán

Norge er på vei mot et kraftunderskudd. De siste årene har etterspørselen av kapasitet hos nettselskapene økt kraftig uten å bli fulgt opp av en tilstrekkelig utbygging av kraft og nett. Dette har ført til at en rekke aktører står i kø. For å møte denne etterspørselen mener Trøndelag KrF det må gjøres flere grep. 

Energiloven legger i dag til rette for at alle som ønsker tilknytning til kraftnettet skal få det etter førstemann til mølla-prinsippet. Regjeringen har varslet at innen området næring, vil de forskriftsfeste at nettselskapene skal prioritere prosjekter som viser stor grad av gjennomføringsevne. Men ettersom etterspørselen allerede langt overstiger ledig kapasitet, mener Trøndelag KrF det er behov for å introdusere flere og tydeligere kriterier for å prioritere prosjekter som ønsker nettkapasitet. 

Trøndelag KrF er klar over at ulike politiske målsettinger og prioriteringer fra skiftende regjeringer kan skape usikkerhet for nærings- og samfunnsaktører. Vi ønsker derfor en bred tverrpolitisk enighet om kriteriene. Prosjektene skal vise bred samfunnsnytte gjennom økt sysselsetting, styrket beredskap, lavere utslipp og reelle miljøhensyn. 

En slik prioritering tok KrF til orde for på landsmøtet våren 2023 i sitt vedtak om å stoppe elektrifisering av sokkelen med kraft fra land. Dette innebærer at olje- og gassektoren selv må redusere egne utslipp ved hjelp av egen strømproduksjon offshore eller CCS. 

Flere steder har aktører reservert nettkapasitet uten at de benytter seg av den. Slik bidrar de til ekstra lange køer. Det er derfor viktig at det innføres en kostnad for å reservere kraft. Dette er i tråd med anbefalingene fra NOU 2022, “Nett i tide”. Formålet med en slik betaling er å synliggjøre verdien av kapasiteten som kunden besitter. 

Trøndelag KrF understreker at slike prioriteringer må skje samtidig som vi bedrer kraftbalansen. 

KrF vil: 

  • at det skal utredes alternative modeller for tilknytning til strømnettet, der prosjekter prioriteres etter samfunnsnytte gjennom økt sysselsetting, styrket beredskap, lavere utslipp og reelle miljøhensyn 
  • at de kriteriene som legges til grunn skal være bredt tverrpolitisk forankret 
  • at det etableres en kostnad for å reservere kraft for å hindre at unødig kraft bindes opp 

Uttalelse fra fylkesårsmøtet i Trøndelag KrF 09.03.2024