Restriktive tiltak mot Europas siste diktatur

I dag har regjeringen vedtatt restriktive tiltak mot Belarus sin diktator Aleksandr Lukashenka. – Jeg er glad for at Norge tar avstand fra Europas siste diktatur, sier utenrikspolitisk talsperson for KrF, Geir Sigbjørn Toskedal.

Geir Sigbjørn Toskedal

Europas siste diktatura

Belarus – for mange kanskje bedre kjent som Hviterussland – blir ofte omtalt som Europas siste diktatur. President Lukashenka har sittet som president siden 1994.

– Jeg er glad for at Norge og resten av det demokratiske Europa tar avstand bra diktaturet i Belarus, og at det nå følges opp med sanksjoner mot Lukashenka, sier Toskedal.

Norge går sammen med EU-land om sanksjoner

Landene i EU har i høst blitt enige om ulike sanksjoner som Norge nå slutter seg til. Tiltakene omfatter reiserestriksjoner og frys av økonomiske midler. Det betyr at Lukashenka – og ytterligere 54 andre som rammes av restriksjonene – blir nektet adgang til Norge. Eventuelle eiendommer eller bankkontoer de har i landet vil også bli frosset.

– Dette er kraftfulle og viktige sanksjoner. Jeg håper de vil få Lukashenka til å forstå hvor alvorlig Norge og Europa tar hans diktatoriske overtramp overfor egen befolkning, sier Toskedal.

Håper på endring

Etter presidentvalget i høst som mange hevder Lukashenka vant på udemokratisk vis, har det vært store opptøyer i Belarus. Når Norge og EU nå støtter demonstrantene med disse sanksjonene håper Toskedal på endring.

– Vi følger situasjonen tett, og har et sterkt håp om at det uverdige og udemokratiske regimet i landet skal måtte tre tilbake, sier Toskedal.

– Jeg håper at det snart blir gjennomført frie og rettferdige valg, sier han.

Toskedal har nominert opposisjonspolitikere til fredsprisen

Toskedal har hatt et stort engasjement for situasjonen i Belarus i mange år, og kjenner godt flere belarusiske opposisjonspolitikere som kjemper for et fritt og demokratisk Belarus. I høst har han nominert opposisjonpolitikerne Sviatlana Tsikhanouskaya, Maria Kalesnikava og Veranika Tsapkala til Nobels fredspris i 2021.

I nominasjonsbegrunnelsen heter det:

«Vi håper nominasjonen vil føre til enda mer oppmerksomhet om den fredelige kamp som utspiller seg mot Europas siste diktator, og at det vil være en anerkjennelse til alle som står midt i kampen, til de som deltar, de som er banket opp, de som er fengslet, fått sitt dagligliv ødelagt, og de som har ofret sitt liv for et fritt demokratisk Belarus»,

– Utdrag fra Geir Sigbjørn Toskedals begrunnelse for nominasjonen til Nobels fredspris.

– Opposisjonspolitikerne i Belarus har et fantastisk mot. De arrangerer fredelige demonstrasjoner, til tross for at myndighetene øker voldsbruken mot dem, avslutter Toskedal.