Omsorgslønn for foreldre med barn med nedsatt funksjonsevne

Dersom et barn har nedsatt funksjonsevne har foreldrene rett til omsorgsdager ved sykdom hos barnet fram til 12 år og etter søknad fram til 19 år. Etter fylte 19 år finnes det ingen tilsvarende ordning eller løsning for foreldre som har barn med nedsatt funksjonsevne boende hjemme.

De fleste med nedsatt funksjonsevne er imidlertid ikke modne til å flytte i egen bolig når de er 19 år. Personer med utviklingshemning har manglende forutsetning for å klare seg selv i det daglige og ved sykdom. De fleste blir derfor boende hjemme i flere år. I mange tilfeller mangler også gode kommunale bomuligheter, selv om det er kommunene som har ansvaret for alle over 19 år. Foreldrene må ved sykdom ta seg fri fra jobb uten lønn, selv om foreldreansvaret formelt sett bare gjelder til fylte 19 år

Det må være mulig å finne en ordning hvor foreldrene kan være hjemme et visst antall dager for å ta seg av et barn som har nedsatt funksjonsevne ved sykdom. Det er økonomisk lønnsomt for kommunene, som ellers må sørge for en bemannet omsorgsbolig, noe som koster langt mer.

Fylkesårsmøtet for Buskerud Kristelig Folkeparti oppfordrer Helse og omsorgsdepartementet å se på forskjellige løsninger som gir foreldre like rettigheter som da barna var under 19 år og bevilge penger slik at kommunene kan gi god støtte også for denne sårbare gruppen. Vi trenger et samfunn som ser, finner løsninger og gir støtte til de som trenger det mest.