Mobbing; et samfunnsproblem

Daglig leser vi om mobbing av ulikt slag. Barn møter det i barnehage og skole. Vi ser trakassering i jobbsammenheng der for eksempel arbeidstakere blir unntatt viktig informasjon. Ungdom opplever latterliggjøring og utestengning fra russefeiring. Det foregår netthets i alle sosiale medier, både overfor barn, ungdom og voksne.

Mobbing er blitt et stort samfunnsproblem. Utdanningsdirektoratet har lagt ut informasjon på internett, varsleren.no, god skole.

Etter flere år med stabile tall i elevundersøkelser, ser vi de siste årene en markant økning i andelen elever som opplever mobbing på alle trinn i den norske skolen. (u.dir. 29.01.2024)

Troms og Akershus har den høyeste andelen elever som har opplevd mobbing på vg1. For 7. trinn på skolen økte mobbingen med 3 prosent, mens på 10. trinn er det over 3 prosent økning fra forrige undersøkelse.

Det kommer også frem i undersøkelsen at elever på 10. trinn opplever at de blir mobbet av voksne og tallet utgjør 4,9 prosent, med en økning på 1,9 prosent fra i fjor. Dette er en uheldig utvikling i vårt samfunn da skolen skal være en trygg arena for alle og utvikle inkluderende fellesskap som fremmer helse, trivsel og læring.

Troms KrF ber regjerningen:

  • Sette inn tiltak som kan bidra til at mobbingen blir tatt på alvor.
  • Øke grunnbemanningen i barnehage og skole
  • Styrke barnevernet
  • Styrke hjem-skolesamarbeidet