La oss feire mangfoldet!

Bilde av Alf Magne Grindhaug
Alf Magne Grindhaug og Rogaland KrF ønsker et samfunn med plass til alle!

Mandag er verdensdagen for Downs syndrom. Det er på tide å ta rockesokkene på og feire mangfoldet!

Vi i KrF ønsker et samfunn med plass til alle! Mangfold er grunnleggende positivt. Vi mener at alle mennesker er like mye verdt, uavhengig av hvor mange kromosomer en har. Derfor markerer vi verdensdagen for Downs syndrom med å ta på oss to ulike sokker – «rockesokker» – nettopp for å feire mangfoldet.

Dette oppfordrer vi alle andre til å gjøre også! Flere partier kjemper for å tilby tidlig ultralyd og den såkalte NIPT-testen, en blodprøve som blant annet kan brukes til å avdekke Downs syndrom. Vi i KrF ønsker ikke dette. Vi er redde for at slike tilnærminger vil bidra til å skape et sorteringssamfunn hvor noen mennesker blir luket ut blant annet basert på om de har Downs syndrom eller ikke.

Langt færre barn med Downs syndrom blir født i Norge i dag enn tidligere. Ni av ti kvinner velger abort dersom de får vite at barnet de bærer har Downs syndrom. I Danmark har antallet barn født med Downs syndrom blitt mer enn halvert siden 2005. Fortsetter det i dette tempoet vil det ikke fødes barn med Downs syndrom i 2030 i Danmark. Vi ønsker ikke at det skal ende slik hos oss.

Vi ønsker fortsatt å være en del av et samfunn hvor det er plass til alle, et samfunn der alle mennesker har samme verdi. Vi oppfordrer alle til å bli med og feire mangfoldet førstkommende mandag. Blir du med på laget?