KrF-topp: – Vi ser en skremmende antisemittisk utvikling

NYHET: Facebook forbyr innhold som fremmer holocaust-fornektelse i sine kanaler. – Et skremmende tegn på økende jødehat, sier parlamentarisk leder i KrF.

Hans Fredrik Grøvan innfelt i illustrasjonsbilde fra en synagoge
Parlamentarisk leder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, er bekymret for antisemittisme.

Denne uken gikk leder i Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut med nyheten om at verdens mest brukte sosiale medium, nå vil forby og fjerne innhold som videreformidler holocaust-fornektelse.

Grunnen, i følge Zuckerberg, er økning i antisemittisk vold. KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, mener forbudet peker på en alvorlig utvikling.

I Norge skal det være trygt å tro og å praktisere troen som man vil.

– At verdens største sosiale medium ser det nødvendig å lage en egen regel for denne type innhold, sier noe om omfanget og skadeligheten slikt innhold kan ha per i dag.  Holocaust er en historisk hendelse og betegner nazistenes folkemord på jødene før og under andre verdenskrig. I perioden 1938-1945 ble mer enn seks millioner jøder drept. Å fornekte at holocaust fant sted er problematisk spredning av uriktig historisk informasjon, sier Grøvan.

Økende antisemittisme har vært et tema i mange år. Nyhetsbyrået Reuters meldte i 2018 at antall voldsangrep mot jøder øker over hele verden. I Storbritannia i 2019 registrerte man et rekordhøyt antall anti-semittisk motiverte voldshendelser.

– For kort tid siden fikk vi et sørgelig eksempel på antisemittisme i Norge. Den jødiske menigheten i Oslo ble møtt av aksjonister som delte ut antisemittisk materiale ved synagogen deres under feiringen av Yom Kippur, den helligste dagen i den jødiske kalenderen.

Han understreker at KrF tar sterk avstand fra slike demonstrasjoner, og mener det er nødvendig å styrke kampen mot antisemittisme.

– I Norge skal det være trygt å tro og å praktisere troen som man vil. Regjeringa viderefører handlingsplanen mot antisemittisme som fra 2016 har lagt vekt på forskning, holdningskartlegging og underbygning av jødisk kultur. Vi har gitt øremerkede millioner for å sponse skolenes klasseturer til konsentrasjonsleirene. Men holdningsskapende arbeid må også skje ved at hver enkelt gjør seg bevisst vårt felles ansvar for å slå ned på hat og skadelige holdninger hver gang de melder seg.

Les mer her:

Handlingsplan mot antisemittisme(Åpnes i en ny fane i nettleseren)