I dag kom avgivelsen fra Helse- og omsorgskomiteen om ny abortlov. Dessverre er det et flertall som støtter en radikal utvidelse av selvbestemt abort.
Jeg er skuffet over at Stortinget vil utvide grensen for fri abort til uke 18. Det er veldig nærme tidspunktet for barnets levedyktighet, og der helsevesenet plikter å sette inn alle ressurser for å berge barnet, sier helsepolitisk talsperson Olaug Bollestad.
Dag Inge Ulstein understreker at han er ekstra skuffet over at representanter fra Høyre og Senterpartiet som har gått til valg på at de ikke vil utvide loven, nå ser ut til å være de som sikrer flertallet.
Det er paradoksalt at det innstilles på en formålsparagraf som understreker respekten for det ufødte liv, samtidig som det ufødte livs rettsvern svekkes radikalt, sier Bollestad videre.
Den foreslåtte loven vil tillate fri abort frem til nesten halvgått svangerskap, noe som er en betydelig utvidelse fra dagens grense. Dette betyr at vernet mot sortering basert på egenskaper som Downs syndrom eller kjønn fjernes helt frem til uke 18, sier Dag Inge Ulstein.
Fortsetter kampen mot en radikal utvidelse
KrF vil fortsette kampen mot den radikale utvidelsen av loven, som går inn for en dramatisk svekkelse av fosterets rettsvern. Det er ikke nødvendig å svekke barnets rettsvern radikalt for å sikre gravide mer støtte og veiledning, sier Bollestad. Dag Inge Ulstein nikker og sier videre:
For KrF er det er viktig at samfunnet anerkjenner og respekterer de vanskelige valgene som kan oppstå, samtidig som vi ivaretar både kvinnen og det ufødte liv. Abort utgjør et etisk dilemma som handler både om den gravide og om barnet, der mener vi KrF har en unik stemme i denne debatten.
Vi ønsker at lovverket skal beskytte gravide som kan oppleve press til å avslutte svangerskapet, enten det gjelder kvinner med funksjonsnedsettelser, de som får påvist avvik hos fosteret, eller de som møter press fra nærstående. Vi er bekymret for at en utvidelse av grensen for selvbestemt abort kan føre til at kvinner som allerede føler et press for å ta abort, vil stå i dette presset lenger. Vi blir alle formet av de mulighetene og lovene vi har, sier en tydelig engasjert Ulstein.
Bollestad legger til – Når gravide som vurderer abort først og fremst etterspør tettere og bedre veiledning, er ikke løsningen at de skal stå alene til nesten halvgått svangerskap. Utviklingen mellom uke 12 og 18 er betydelig, og i uke 18 nærmer det seg halvveis i svangerskapet. Derfor mener vi at det er nødvendig med en styrking av rådgivningstjenester og oppfølgingstiltak, slik at gravide som trenger støtte eller opplever press om å ta abort, ikke blir stående alene i en sårbar situasjon.
Hun forteller engasjert – Rådgivningen til og støtten for gravide må styrkes, og i KrFs alternative budsjett for 2024 og 2025 har vi blant annet har foreslått å reversere regjeringens kutt til Amathea. Grunnen til at Amathea fortsatt har kontorer i Kristiansand, er jo fordi KrF i Kristiansand og Agder fylkeskommune fikk gjennomslag for å redde arbeidet deres på Sørlandet.
Bekymret for at Norge blir en av Europas mest liberale på fosterreduksjon
Vi er bekymret for at Norge kan bli et av de mest liberale landene når det gjelder regulering av fosterantallsreduksjon, understreker Dag Inge Ulstein. I våre naboland, Danmark, Sverige og Finland, er fosterantallsreduksjon ikke selvbestemt, og vi vil understreke at en lovendring som gir tidsbegrenset selvbestemmelse for dette i Norge kan føre til økt etterspørsel fra utlandet.
Bollestad understreker at et samlet Abortutvalg anbefaler at fosterantallsreduksjon skal behandles i nemnd. Hun peker på at dette reflekterer en viktig bekymring om de etiske og medisinske utfordringene knyttet til slike beslutninger, og vil påpeke at disse utfordringene ikke forsvinner selv om loven endres.
Sortering på bakgrunn av egenskaper kan forsterkes
KrF ønsker et samfunn med plass til alle, ikke bare de perfekte og planlagte. Vi står i fare for å gjøre nåløyet trangere når Stortinget vil tillate omfattende sykdomstesting av det ufødte liv. Mange barn med kromosomendringer i sitt DNA kan leve gode liv.
KrF har lenge jobbet for å endre paragraf 2c i abortloven, som tillater abort basert på fosterets egenskaper. Loven slik den er i dag har resultert i at 9 av 10 svangerskap hvor det blir påvist Downs syndrom, avbrytes, ifølge FHI. Det er paradoksalt at løsningen på denne diskriminerende praksisen i dagens lov er å fjerne vernet for fosteret fullstendig fram til uke 18. I stedet for å styrke beskyttelsen mot sortering på grunnlag av Downs syndrom eller kjønn, velger et flertall i Stortinget å støtte en lov som svekker dette vernet. Dette er en løsning som ikke adresserer problemet, men snarere forverrer det.
Vi mener at denne presiseringen viser at slik diskriminerende praksis finner sted i dag. Derfor er vi dypt bekymret for at det frem til uke 18 ingen vil være noe vern mot sorteringspraksis. KrF er også bekymret for den videre utviklingen på dette feltet og eventuelle utglidninger i lovtolkningen over tid. Den foreslåtte endringen legger mindre vekt på barnets egenskaper og mer på kvinnens situasjon.
KrF fremmer eget forslag
Flere i Høyre og Senterpartiet stemmer for utvidelse. Begge disse partiene ser ut til å legge vekk prinsipper for å tilfredsstille det de tror velgerne vil ha. Bare se på forslagene til nye partiprogrammer i Høyre og Senterpartiet. Her vil de ikke engang ta stilling. Nei, for det skal stortingsflertallet få bestemme. Det blir prinsippløst fra to partier vi har stått side ved side med i mange viktige kamper. Jeg hadde håpet at våre partier kunne stått stødige sammen i denne kampen. Sånn ble det ikke, sier en skuffet Ulstein.
KrF har stått på vårt standpunkt om at vi ikke ønsker en radikal utvidelse av abortloven. Vi mener at en utvidelse av abortloven er et skritt i feil retning og KrF jobber for å finne løsninger som kan redusere antall aborter og styrke rettsvernet for det ufødte liv. Derfor kan vi heller ikke stemme for forslaget til ny abortlov, sier han. Videre sier forklarer Ulstein KrFs eget anmodningsforslag.
– Vi har lenge jobbet kjempet mot en radikal utvidelse av abortloven. Derfor har KrF fremmet forslag lov hvor vi bedre Regjeringen komme tilbake til Stortinget med et lovforslag som bedre ivaretar fosterets menneskeverd, er bedre tilpasset den teknologiske utviklingen innen medisinsk diagnostikk, og balanserer hensynet til fosterets verdi og rett til liv med kvinnens trygghet og helse på en etisk forsvarlig måte. Å flytte grensen for selvbestemmelse nærmere tidspunktet for levedyktighet er absurd og uansvarlig, gitt den teknologiske utviklingen.