KrF sier nei til utvidelse av abortloven

Regjeringen har varslet at de kommer til å foreslå en radikal utvidelse av abortgrensen til uke 18. Dette betyr at det ufødte livet fullstendig kan miste sitt rettsvern frem til nesten halvveis inn i svangerskapet. KrF sier tydelig ja til fortsatt rettsvern for det ufødte livet, og nei til regjeringens forslag om å utvide abortloven.

Olaug Bollestad

Abort er et etisk dilemma

Abort er og har alltid vært et etisk dilemma.

Olaug Bollestad

Det var et etisk dilemma også for 50 år siden, da Stortinget på 70-tallet vedtok en abortlov. For KrF er det helt åpenbart at fosteret fortsatt skal ha et rettsvern. Dersom forslaget fra helsemininister Ingvild Kjerkol blir vedtatt av Stortinget, vil rettsvernet for det ufødte livet fjernes fullstendig frem til uke 18.Det er dypt problematisk at regjeringen og helseministeren gjør dette tilsynelatende uten å en gang problematisere at dette er snakk om meget store etiske spørsmål.

Dagens medisinske utvikling gjør at vi kan redde for tidlig fødte barn tidligere enn før. I Norge har helsepersonell reddet for tidlig fødte barn så tidlig som i uke 22, og i andre land har fødselsleger gjort det helt ned i uke 21. Å utvide retten til fri abort er derfor helt feil vei å gå.

Et argument som går igjen blant de som ønsker å utvide abortgrensen er at de fleste som søker om abort mellom uke 12 og 18 får dette innvilget, og at det totale antallet som tar abort etter uke 12 er relativt lavt. Dersom grensen for selvbestemt abort blir utvidet til uke 18, kan det føre til at flere tar abort senere i svangerskapet. Det økende rettsvernet for det ufødte livet er en viktig etisk vurdering. KrF mener at vi som samfunn har et ansvar for å verne det ufødte liv. Derfor sier KrF et klart ja til et fortsatt økende rettsvern for det ufødte livet, og nei til en radikal utvidelse av abortloven.

Styrk oppfølgingen for kvinner

Helseminister Ingvild Kjerkol har åpnet for en hastebehandling av forslaget til ny abortlov som hun skal fremme. Dersom dette blir en realitet, mener KrF det er sterkt kritikkverdig. Dette er altfor store og krevende etiske dilemma for en hastebehandling på Stortinget. .

I dag vet vi at gravide kvinner som vurderer å ta abort først og fremst ønsker seg en oppfølging som er bedre og tettere enn den de får i dag. Derfor kan ikke løsningen til regjeringen være å la dem stå alene, frem til et nesten halvgått svangerskap.

Regjeringen har kuttet til Amathea, en ideell organisasjon som driver et støtte -og samtaletilbud til gravide kvinner som vurderer eller har gjennomført en abort. Dette har ført til at Amathea har måtte legge ned halvparten av kontorene sine, noe som direkte rammer kvinner i en vanskelig situasjon som ønsker noen å snakke med. Når de gravide kvinnene ber om veiledning og støtte, svarer regjeringen med å kutte i tilbudet.

Løsningen er ikke å fjerne nemdene

Det vil kunne være alvorlig for kvinnene også om nemdene også forsvinner. KrF mener at nemdene kan være et viktig sted kvinner kan rådføre seg og løfte vanskelige problemstillinger, i tillegg til at de er et rettsvern for det ufødte liv. Noen kvinner har fortalt om ubehagelige opplevelser i nemd. Ap og fleres svar på dette er da å avvikle nemdene. Det mener KrF feil. Løsningen kan ikke være å fjerne dem, men vi er åpne for å se på muligheten for å endre dem.

KrF mener det er avgjørende å styrke rådgivning og støtte for gravide. Alle må få informasjon om relevante støtteordninger og svar på sine spørsmål. Samfunnet må sørge for at alle gravide får god oppfølging og blir tatt vare på. Vi må også sørge for at kvinner i vanskelige livssituasjoner ikke ser abort som den eneste løsningen.


Det er mange som har behov for noen å snakke med, og derfor ønsker KrF å reversere regjeringens kutt til Amathea. En abort er ikke noe kvinner tar lett på, det må heller ikke regjeringen gjøre

Regjeringens forslag om å utvide grensen for fri abort vil fjerne alt rettsvern for det ufødte barnet frem til uke 18.


KrF er tydelige og sier ja til fortsatt rettsvern og nei til en radikal utvidelse av abortloven.