KrF krever billigere strøm til familier: – Ingen skal måtte utsette å kjøpe vinterklær til barna

Høye strømpriser gjør økonomien trang for familiene. KrF vil gi billigere strøm til familier som trenger det mest.

Familie som leker i snøen

– Vi kan ikke sitte og se på at de høye strømprisene knebler familieøkonomien til de som har minst. Selv med vanlige strømpriser vet vi at mange småbarnsfamilier sliter med å få økonomien til å gå rundt. Ingen skal måtte utsette nødvendige kjøp, som varme vinterklær til barna sine, på grunn av høye strømpriser, sier KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad.

KrF har derfor gått sammen med Venstre og Høyre om å foreslå at de husholdningene med lavest inntekt, skal få lavere elavgifter i neste års statsbudsjett. Støtten skal fordeles basert på antall personer i husholdningen. Kuttet i elavgiften muliggjøres med det ekstraordinære utbyttet fra Statkraft. 

Selv med vanlige strømpriser vet vi at mange småbarnsfamilier sliter med å få økonomien til å gå rundt.

Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsperson (KrF).

– Regjeringen vil ha et kutt i elavgiften jevnt fordelt på alle husholdninger, men et slikt kutt vil ikke bety nok for dem som har minst. Vi må prioritere de familiene som er særlig rammet på grunn av høye strømpriser, sier Ropstad.

Kjell Ingolf Ropstad
Foto: Barne- og familiedepartementet

Med KrFs forslag vil kun husholdninger med inntekt under 1,2 million kroner få støtte. Med støtte basert på antall hustandsmedlemmer, kan vi med utbyttet fra statskraft og en omprioritering av kuttet gi ca 750 kroner redusert strømregning per husstandsmedlem. Det vil treffe tre av fire husholdninger i Norge, og vil bety at en familie med to voksne og to barn vil få om lag 3000 kroner lavere strømregning i vinter.

– Vi vet at studenter skrur av panelovnen, unngår å dusje hjemme, og blir nødt til å jobbe ekstra midt i eksamensperioden for å betale strømregningen. Her må vi gjøre noe. Derfor foreslår vi i tillegg et stipend for borteboende studenter og elever på videregående skole på 1000 kroner ekstra i vinter.