Flere peker på at det er en sammenheng mellom sosiale medier og unges psykiske helse. Denne uken foreslår KrF å innføre en verifiserbar aldersgrense på sosiale medier.
De siste ti årene har en psykisk helseepidemi brutt ut og rammet flere barn og unge. Dette begynte samtidig som de unge i samfunnet vårt begynte å bruke mye tid på sosiale medier. Undersøkelsen fra Ung-HUNT viser at 44 prosent av norske jenter rapporterer om angst- og depresjonssymptomer. En av seks gutter melder om det samme. Dette er nesten en dobling fra 90-tallet.
Partileder Olaug Bollestad er bekymret over utviklingen:
– Det knyter seg magen når jeg ser tallene som viser at så mange unge sliter med sin psykiske helse. Dette gjør vondt. Flere unge jenter blir diagnostiert med en psykisk lidelse. Samtidig øker forekomsten av selvskading, angst, depresjon og spiseforstyrrelser. Dette går ikke lenger, samfunnet er nødt til å ta grep.
Den voldsomme veksten i unges psykiske lidelser begynte samtidig som de sosiale mediene gjorde sitt inntog. I årene 2009 – 2011 ble Facebook sin «liker-knapp» lansert og Instagram og Snapchat ble etablert. I 2013 ble «Selfie» kåret til årets ord. I dag er 90 prosent av alle mellom 9 og 18 år på sosiale medier. Det samme gjelder halvparten av alle ni- og tiåringer.
Barne- og ungdomstiden er en sårbar utviklingsfase. Sosiale medier motiverer unge til å legge ut bilder av seg selv, noe som gjør dem til en gjenstand for en nådeløs dom i form av antall liker-klikk og kommentarer.
– Ett vondt ord kan være nok for å føle seg skikkelig dritt. Det å ikke få mange nok «likerklikk» kan gi en klump i magen. Flere opplever dette som popularitet målt i tall. Jeg mener at barn skal få være barn.
KrF ønsker en reel aldersgrense på sosiale medier. Dagens grense håndheves ikke når vi ser at halvparten av dagens ni- og tiåringer er på sosiale medier.
– Det er enkelt å oppgi en annen alder når en oppretter en konto. Derfor har KrF foreslått på Stortinget at det må være krav om verifisering, gjennom for eksempel Bank ID. Jeg mener at dette vil gi foreldrene et viktig verktøy. For hvis ingen under 13 er på sosiale medier, så er det heller ingen av dem som føler seg utenfor.
Bollestad mener at krav om verifisering også kan løse et annet problem.
– Vi har sett at politiet har vært ute flere ganger for å advare mot voksne mennesker som utgir seg for å være unge. Det finnes dessverre historier om voksne som utnytter barn seksuelt på sosiale medier, eller presser dem til å gjøre ting de ikke vil. Et krav om verifisering vil gjøre at en slipper falske profiler, og at man vet hvem man snakker med.