KrF fikk besøk av Nobelpris-kandidat

KrFs stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide har nominert den nigerianske professoren Emmanuel Edeh til Nobels fredspris. I dag fikk hun møte ham.

Nobelpriskandidat Fader Edeh og Rigmor Andersen Eide

– Tidligere har jeg bare lest mye om ham. Det var fantastisk å få møte ham i levende live, sier Rigmor Andersen Eide, etter lunsjen med fader Edeh på Stortinget i dag. 

Etablerte fredssenter
Den katolske presten Emmanuel Edeh (68) er født i Nigeria og har doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Chicago, USA. Han var aktiv i hjelpearbeidet under Biafra-krigen i 1968, og har senere drevet fredsskapende arbeid i Nigeria helt siden han returnerte til hjemlandet i 1984. Her, i Elele, har han blant annet etablert fredssenteret Centre for Peace, Justice and reconciliation.

Rigmor Andersen Eide skriver i sitt brev til Nobel-komiteen:

«This Centre is charged with the responsibility of reconciling people with one another as means of achieving world Peace. It is documented that more than 14 million cases has been amicably resolved at this Peace Centre since it’s inception.»

Bekjemper terrorisme
Professor Edehs etablering av grunnskoler, videregående skoler og flere private universiteter i ulike deler av Nigeria er en bevisst strategi i kampen mot rekruttering til terrorisme. I et mannsdominert samfunn har fader Edeh også vært en av dem som virkelig har fremmet likestilling i Nigeria, ikke minst gjennom utdanningsinstitusjonene. 

Fader Edeh har i tillegg etablert mange ulike helse- og velferdsinstitusjoner som undervisningssykehus, mødresykehus, medisinsk klinikk, rehabiliteringssenter og hjem for morløse babyer.

– Alt dette har han arbeidet for i det stille, uten å tiltrekke seg noen oppmerksomhet til sin egen person. Ved å hedre hans mangeårige fredsinnsats kan Nobel-priskomiteen gi håp til Nigeria og være med på å løfte Nigeria og hele Vest-Afrika, mener Rigmor Andersen Eide.