Bruktbutikker over hele landet drives av eldre frivillige. – En viktig anerkjennelse av seniorers positive bidrag, sier Kjell Ingolf Ropstad.
Galleri Normisjon Oslo er en av syv bruktbutikker rundt om i landet som drives av Normisjon. Da partileder Kjell Ingolf Ropstad skulle handle inn årets julegaver, gikk turen innom bruktbutikken hvor Kirsten Hjemdal er frivillig. De to tok en prat om hvorfor hun ønsket å bruke av sin tid til å være frivillig.
– Da jeg ble pensjonist tenkte jeg at jeg ikke skulle være frivillig i en gjenbruksbutikk. Men så en dag fant jeg et bilde av denne butikken. Da tenkte jeg «oi», forteller Kirsten som like etter spurte om butikken trengte noen ekstra hender.
Det er sosialt. Jeg har noe å gå til. I denne sammenhengen betyr jeg noe. Jeg kan være et ansikt som folk kjenner igjen
Kirsten Hjemdal, frivillig ved Galleri Normisjon
Det gjorde de, og siden da har hun bidratt jevnlig i butikken som er drevet av omlag 30 frivillige.
– Hva er det som er kjekt med å være frivillig her, spør Kjell Ingolf fra en grønntrukket, barokk godstol.
– Det er sosialt. Jeg har noe å gå til. I denne sammenhengen betyr jeg noe. Jeg kan være et ansikt som folk kjenner igjen. Både med de jeg jobber med, men og med de som kommer innom, forteller Kirsten.
– Ja, det må jo være meningsfylt å bidra på denne måten, sier Kjell Ingolf.
– Ja, ellers hadde jeg jo ikke gjort det, forteller hun.
– Får du noe tid til å drikke litt kaffe av og til da, spør Kjell Ingolf.
– Nei, det er ikke mulig, sier hun kontant og ler.
– Men jeg liker veldig godt å jobbe med noe praktisk. For meg er det helt supert å være her, sier Kirsten.
Bruktbutikker over hele landet baserer seg i stor grad på arbeidskraften til frivillige seniorer.
– Måten disse bruktbutikkene drives på, syns jeg er veldig god anerkjennelse av seniorers positive bidrag til samfunnet. Mennesker som ikke lenger er del av arbeidslivet, men fortsatt vil bidra, skal selvsagt få gjøre det. Her bruker altså seniorer av sin tid for å bidra til å samle penger til gode formål, og dermed gjøre livene til andre bedre. Det er beundringsverdig, sier Ropstad.
Penger til ideelt arbeid
Alt overskudd fra Normisjons gjenbruksbutikker går til organisasjonens ideelle arbeid internasjonalt og i Norge. FNs bærekraftsmål ligger til grunn for arbeidet, og med prosjekter som fattigdomsbekjempelse og kamp mot sosial urettferdighet, bidrar Normisjon på mange områder. Daglig leder for Galleri Normisjon, Anita Nøss Thorängen, forteller at hun opplever at bruktbutikk-markedet på ingen måte er mettet.
– Jeg tror det handler om flere ting. Flere og flere blir bevisste på at de ønsker å være miljøbevisste, det er den ene siden. Andre oppdager at man lett kan finne fine skatter til en rimelig penge. Man sparer en del penger, sier Thorängen.
Hun oppfordrer folk til å ta turen innom en gjenbruksbutikk under julehandelen.
– Det er så mye fine ting rundt om som kan gi glede til andre, forteller hun
Ropstad sier seg enig i det.
– Som forbrukerminister er jeg bekymret for en utvikling hvor vi får et umettelig behov for å hele tiden kjøpe nye ting. Da er det å kjøpe brukt til hverandre en fin måte å glede andre uten å bidra til økt forbruk, sier han.