Jubler for flertall for forslag om ny etikklov

I dag er det klart at en samlet familie- og kulturkomité stiller seg bak forslaget som KrF, Sp og MdG har fremmet om ny etikklov.

Geir Jørgen Bekkvold

Regjeringen vil nå utrede og vurdere å fremme forslag til åpenhet om produksjonssteder og etikkinformasjon om vareproduksjon til forbrukerne og organisasjoner.

Et skritt nærmere å gi forbrukerne innsyn i hvordan varene er produsert
– Mange forbrukere ønsker mer informasjon slik at det er mulig å ta etiske valg. De ønsker ikke å bidra til uverdige arbeidsforhold når vi handler varer. Nå er vi ett skritt nærmere å gi norske forbrukere rettigheter til innsyn og kunnskap om hvordan varene er produsert, sier Geir Jørgen Bekkevold (KrF), og  håper alle partiene på Stortinget blir med på å ta politiske virkemidler i bruk for å gjøre det vi kan for å endre på dette. Vi er veldig glade for at forslaget får bred støtte i Stortinget og at et arbeid med ny etikklov med dette settes i gang, sier Bekkevold.

Vil pålegge bedrifter å svare forbrukere og organisasjoner om viktige forhold ved produksjonen
– Dette er en stor seier for forbrukerne, og første skritt på veien for at sikre at klærne vi kjøper er etisk produsert og at arbeiderne og menneskerettigheter er ivaretatt. En etikklov som Stortinget nå ber regjeringen om å utrede, vil pålegge bedrifter å svare forbrukere og organisasjoner om viktige forhold ved produksjonen.  På sikt kan det være naturlig at vi får laget et slags register slik at miljøhensyn og arbeidsforhold ved produksjonen blir like tilgjengelig som hva klesplagget er laget,  sier Une Aina Bastholm (MdG)

– Sp ønsker åpenhet om hvordan en vare blir produsert. Vi ønsker ikke at varer skal produseres ved at man behandler mennesker på en måte vi aldri ville tillat i vårt eget samfunn. Vi håper at gjennomslaget vil sikre en større åpenhet fra leverandørene og med det en større bevissthet hos forbrukerne. Det vil komme alle til gode, sier Anne Tingelstad Wøien (Sp)