Under KrFs landsmøte i Bergen 26.april 2025 ble Martine og Bjørn Einar Romøren tildelt Jon Lilletuns ærespris. Prisen har som formål å hedre personer som på en særlig måte arbeider for – eller har arbeidet for – mennesker som selv ikke har en sterk stemme i samfunnsdebatten.

Martine og Bjørn Einar Romøren sammen med KrFs partiledelse
Juryen har bestått av Dag Inge Ulstein, Kjell Magne Bondevik og Erik Lunde.
Åpenhet rundt Downs syndrom
Under tildelingen fikk KrFs landsmøte høre historien om hvordan ekteparet ble møtt av helsevesenet da fikk beskjed om at de ventet et barn med Downs syndrom. Martine og Bjørn Einar valgte å møte offentligheten med åpenhet. Gjennom sosiale media og reportasjer har ekteparet fortalt om sine erfaringer og har med tydelighet og varme løftet frem en virkelighet som altfor ofte er skjult: at foreldre som får påvist avvik ved fostertesting, i mange tilfeller møtes med forventninger om å ta abort, fremfor støtte til å bære barnet frem.

Informasjon med en negativ slagside
Ekteparet beskriver hvordan de opplevde seg motarbeidet og bare fikk informasjon om det som kunne gå galt, uten at noen fortalte alt som kunne bli fint. De ble fortalt at livet med Pippi kunne bli veldig komplisert og med mange utfordringer. Ingen fortalte om at det kunne gå bra før de møtte en annen familie som hadde et barn med Downs syndrom.
– Pippi med sitt Downs syndrom har forandret oss som enkeltmennesker og som familie. Hun har fått oss til å stoppe opp og legge merke til alle de fine tingene rundt oss. Hun har uten tvil fått fram verdier i oss som vi kanskje ikke ville funnet uten henne. Hun gjør vår familie til en mer meningsfull familie, slo Martine Romøren fast.
Martine Romøren kom med en sterk oppfordring til alle politikere om være bevisst på hvor viktig det er at informasjonen man får hvis man venter et barn med Downs syndrom er forankret i kunnskap og også får fram de positive sidene med det å få et barn som har Downs. I sin tale pekte Romøren på statistikken som viser at 9 av 10 barn med Downs Syndrom blir tatt abort på, og at det trengs politikere som vil snu denne trenden.
– KrF skal være så stolte av å være et parti som virkelig tør å rope høyt og fortelle samfunnet at alle liv er verdige liv, sa prisvinneren i sin tale til landsmøtet og oppfordret partiet til å fortsette kampen for de som ikke har mulighet til å kjempe for seg selv.
Pippi med sitt Downs syndrom har forandret oss som enkeltmennesker og som familie. Hun har fått oss til å stoppe opp og legge merke til alle de fine tingene rundt oss. Hun har uten tvil fått fram verdier i oss som vi kanskje ikke ville funnet uten henne. Hun gjør vår familie til en mer meningsfull familie

Juryens begrunnelse for tildeling av Jon Lilletuns ærespris til Martine og Bjørn Einar Romøren
Jon Lilletuns ærespris tildeles personer som på en særlig måte arbeider for – eller har arbeidet for – mennesker som selv ikke har en sterk stemme i samfunnsdebatten.
Årets pris går til ekteparet Martine og Bjørn Einar Romøren, for deres modige, varme og prinsipielle bidrag til samtalen om menneskeverd, liv og inkludering i det norske samfunnet.
Da de ventet barn og fikk beskjed om at barnet deres hadde Downs syndrom, valgte Martine og Bjørn Einar å møte offentligheten med åpenhet. De fortalte om sine erfaringer og har med tydelighet og varme løftet frem en virkelighet som altfor ofte er skjult: at foreldre som får påvist avvik ved fostertesting, i mange tilfeller møtes med forventninger om å ta abort, fremfor støtte til å bære barnet frem. I en sårbar livssituasjon kan det være avgjørende hvordan informasjon formidles og hvilke verdier som ligger i bunnen for veiledningen.
Gjennom intervjuer, sosiale medier og aktiv samfunnsdeltakelse har ekteparet Romøren bidratt til større åpenhet rundt det å få barn med Downs syndrom – og utfordret fordommer, holdninger og strukturer som svekker troen på menneskets ukrenkelige verdi. De har valgt å bruke sin stemme for dem som sjelden får komme til orde – og på den måten gitt en stemme til barn og familier som ofte opplever å stå alene i møte med samfunnets forventninger.
I ekteparets formidling er det verken pekefinger eller fordømmelse – men en ærlig og håpefull påminnelse om at verdien av et liv ikke måles i funksjonsevne, men i det enkle faktum at det er et liv.
I Jon Lilletuns ånd – og i tråd med hans sterke engasjement for menneskeverd, inkluderende fellesskap og å gi stemme til de stemmeløse – fremstår Martine og Bjørn Einar Romøren som svært verdige mottakere av denne æresprisen.