Hvert sekund kastes en lastebil med klær: – Trist at regjeringen ikke vil gjøre gjenbruk enklere

KrF ba regjeringen fjerne merverdiavgiften på varer som gis fra bedrifter til veldedige formål. Finansministeren sier nei.

Et todelt bilde. På venstre side et bilde av et lass med søppel som kastes på en søppeldynge. Til høyre et bilde av KrF-representant Kjell Ingolf Ropstad.

– I dag har vi et system hvor det lønner seg for bedrifter å destruere fullt brukbare klær og andre varer i stedet for å gi dem bort til gjenbruk eller veldedige formål. Det må vi sette en stopper for, sier KrFs forbrukerpolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad.

Dersom en norsk bedrift i dag har for mye av en vare, må den betale merverdiavgift til staten for å gi den bort til en gjenbruksbutikk. Om bedriften derimot kaster den samme varen, trenger man ikke å betale.

Sammen med resten av KrFs stortingsgruppe foreslo nylig Ropstad å fjerne merverdiavgiften på flere varer som gis til veldige formål. De ønsker samme type fritak som Solberg-regjeringen innførte for mat- og drikkevarer, som gjorde det enklere å gi bort mat til trengende.

– På verdensbasis kastes eller brennes det et lastebillass med klær hvert sekund, ifølge Verdensbanken. Det er en uting for at bedrifter kaster enorme mengder varer når de ikke får solgt dem. Da hadde det vært mye bedre om bedriftene hadde anledning til å fritt gi dem til noen som kunne hatt bruk for dem. Det handler om å ta steg mot en mer bærekraftig økonomi, hvor overforbruk og bruk-og-kast-mentaliteten ikke skal være normen, sier Ropstad.

Ropstad utfordret nylig finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på saken i et skriftlig spørsmål. I sitt svar skriver finansministeren at han heller ønsker dagens system. Ropstad mener det er trist.

– Finansministeren argumenterer for at det vil bli for komplisert å gjennomføre et slikt fritak. Her mener jeg han prioriterer feil. Dessuten demonstrerte Solberg-regjeringen at dette er fullt mulig da man innførte et likt fritak på mat- og drikkevarer, sier Ropstad.

Han understreker at bedriftene selv også har et stort ansvar for å sørge for bærekraftig produksjon.

– Bedriftene selv har et stort ansvar, det er helt klart. Det vil ikke løse alt å gjøre det gratis å gi bort varer, men det vil være et viktig skritt på veien, avslutter Ropstad.