DNB og skatteparadis

– Bruk av skatteparadiser for å unngå skatt er en av velferdssamfunnets store utfordringer. Selskaper som gjør dette svekker velferden og rammer de svakeste som trenger velferdssamfunnet mest. Myndighetene har i årevis kjempet en hard kamp mot denne uetiske praksisen. Derfor er det beklagelig at DNB, som er delvis statlig eid, så sent som i fjor motarbeider dette arbeidet og hjelper selskaper med å etablere seg i skatteparadiser, sier Hans Olav Syversen, leder av finanskomiteen, KrF.

Bilde av Hans Olav Syversen

I nesten ti år organiserte DNB i Luxembourg postboksselskaper på skatteparadiset Seychellene for kundene sine, avslører Aftenposten. DNB i Luxembourg opprettet og administrerte 36 firmaer på Seychellene registrert på 45 norske kunder i årene 2006 til 2015.

– Norske og internasjonale myndigheter har over lengre tid vedtatt en rekke regler for å bekjempe bruk av skatteparadiser. Nå vet vi at vi har hatt en motspiller i DNB. Det er ikke rart at kampen mot skatteparadiser har vist seg å være krevende, når selv en norsk, delvis statseid bank motarbeider arbeidet, sier Syversen.

– I 2012 ble det vedtatt å innføre såkalt land-for-land-rapportering. Hensikten er å få selskapene til å offentliggjøre blant annet hvor store inntekter de har i ulike land, for å gjøre det vanskeligere å bruke skatteparadiser og unndra beskatning fra fellesskapet. På det internasjonale plan har blant annet OECD arbeidet målrettet mot bruk av skatteparadiser i flere år, sier Syversen.

– Det hjelper lite at en bank som Nordea synes å ha drevet med dette helt til det ble avslørt i går og dermed fremstår i et enda verre lys enn DNB. Det inngir ikke tillit at DNB har drevet med dette helt til i fjor. Jeg forventer at DNB og næringsministeren som utøver av det statlige eierskapet tar affære for å gjenreise tilliten til DNB og til staten som eier, avslutter Syversen.