COVID-19 stenger ned demokratiet

COVID-19 brukes som en unnskyldning til å slå hardt ned på motstand mot regimet i Belarus. Foto: realclearpolitics.com

Det har vært fryktet at regjeringer i svakere demokratier ville bruke corona-krisen til å ta et tettere grep om makten. En ny rapport viser at det er akkurat det som har skjedd – i hele 80 land i løpet av det siste halvåret.

  • I Sri Lanka, der KrF har jobbet før, har den nye regjeringen tatt enda et steg i autoritær retning ved å gjøre det ulovlig å kritisere statens håndtering av corona-krisen. Flere har blitt arrestert under den nye loven.
     
  • Myndighetene i Belarus har gjort svært lite for å hindre spredningen av viruset. Regimet har brukt epidemien som en unnskyldning for å begrense rettighetene til innbyggerne gjennom valgperioden, og til å hindre at lokal og internasjonal valgobservasjon kunne gjennomføres.
     
  • I Kenya er det omfattede rapporter av politivold i forbindelse med håndhevingen av portforbudet som ble innført før sommeren.

Etter mer enn 10 år med demokratisk nedgang, bidrar coronaviruset til at de svakeste demokratiene nå opplever et større tilbakefall enn andre land. 

Hva gjør KrF?

  • «Demokratistøtte må være en sentral del av norsk utviklingspolitikk» var et av flere punkter i resolusjonen som kom fra KrFs Landsstyre i september. Dette blir et viktig oppfølgingspunkt for å motarbeide trenden vi ser globalt.