Bollestad nominerer regimekritiker Tsikhanouskaya til fredspris: – Viktigste hviterussiske opposisjonslederen i nyere tid

KrF-leder Olaug Bollestad har nominert opposisjonsleder, regimekritiker og presidentkandidat i Hviterussland, Svetlana Tsikhanouskaya til Nobels fredspris.

Bilde av Olaug Bollestad til høyre med en hvit skillestrek i midten. Til venstre en demonstrasjon med folk som løfter opp et belarusisk flagg høyt

KrF har i mange år hatt demokratiprosjekter i Hviterussland, og KrFs partileder, Olaug Bollestad, har selv et stort engasjement for det som ofte betegnes som Europas siste diktatur.

– Svetlana Tsikhanouskaya er den kanskje viktigste opposisjonslederen i Hviterussland i nyere tid, sier Bollestad. 

– Hviterussland blir ofte beskrevet som Europas siste diktatur. Tsikhanouskayas forsøk på å bli president skapte et historisk engasjement i den hviterussiske befolkningen. Etter Lukhashenka erklærte seg selv som valgvinner, brøt de største demonstrasjonene i landets historie frem, sier hun.

Hvis denne nominasjonen kan medvirke til inspirasjon og oppmerksom om kampen for at det hviterussiske folket endelig skal kunne leve i et fritt og demokratisk land, har det en stor egenverdi

Olaug Bollestad

Anerkjennelse av kampen for et fritt og demokratisk land

Bollestad sier at hun håper at nominasjonen kan oppleves som en anerkjennelse og motivasjon for kampen som Tsikhanouskaya og hennes støttespillere står i.

– Nominasjonen er også ment som en anerkjennelse til kampen mens den ennå pågår. Hvis denne nominasjonen kan medvirke til inspirasjon og oppmerksom om kampen for at det hviterussiske folket endelig skal kunne leve i et fritt og demokratisk land, har det en stor egenverdi, sier Bollestad.

Også i fjor nominerte stortingsrepresentanter fra KrF Tsikhanouskaya til fredsprisen