Bollestad – kvinner fortjener en bedre barselomsorg

I dag har KrF fått gjennomslag for viktige endringer i barsel-omsorgen. – Endelig blir kvinnene hørt! sier helsepolitisk talsperson i KrF, Olaug Bollestad.

barselkvinne, nyfødt og Olaug

I dag fikk KrF gjennomslag for politikk som kommer til å være viktige for fødende fremover.

– Jeg er veldig glad for at fødende endelig skal få en bedre oppfølging. Det er virkelig på tide! sier helsepolitisk talsperson Olaug Bollestad.

– Jeg er mektig provosert over hvor lite oppfølging kvinner som har født får i barseltida. Her har systemet sviktet, sier hun.

 Bollestad, som selv er utdannet sykepleier, har i lang tid vært opptatt av å løfte føde- og barselomsorgen. Derfor fremmet KrF tidligere i vår et forslag om en bedre barselomsorg på stortinget som i dag har blitt votert over. Hun understreker at det ikke er helsepersonellet som er problemet, men rammene.

– Det er veldig mange flotte og dyktige jordmødre som jobber beinhardt for å gi kvinner en god omsorg i forbindelse med fødsel og barseltiden. Men vi trenger et bedre system og mer ressurser slik at jordmødrene og helsepersonell får muligheten til å følge opp kvinnene bedre.

–  Nå er jeg veldig glad for at vi har fått gjennomslag for at alle kvinner som har født skal ha rett på at en time med en jordmor som kan komme hjem til deg for oppfølging, sier hun, og utdyper:

– I alle andre situasjoner hvor du har skadet deg eller blitt operert får du oppfølging og rehabilitering. En fødsel er noe av det heftigste en kvinne kan oppleve, men likevel forventes det at hun skal klare seg på egenhånd. Det er jo spinnvilt!

Kvinner fortjener så mye mer enn det de har fått. Vi er glade for viktige gjennomslag i dag, men det gjenstår fortsatt mye.

Barselopprør

Kvinner over hele landet har bedt om en bedre føde- og barselomsorg. Under pandemien ble behovet veldig tydelig: mange kvinner måtte gå alene på ultralyd, føde uten partner og være alene på barselavdelingen på sykehuset. Resultatet ble rekordkorte opphold på barselavdelingene og et skyhøyt antall fødselsdeprimerte.

Les nestleder i KrF, Dag Inge Ulsteins oppfordring til menn om å kjempe for en bedre barselomsorg her

–  Det er jo til å grine av, sier Bollestad.

– Aldri igjen. Derfor er jeg så glad for at vi i dag har fått lovfestet retten til å ha med seg partner eller en annen du selv måtte ønske å ha med under fødsel.

Bollestad roser engasjementet til de ulike organisasjonene som har jobbet hardt for en bedre føde- og barselomsorg, blant annet Barselopprøret.

– Når jeg har møtt organisasjonene har jeg hørt historier jeg skulle ønske ikke var sanne, sier hun opprørt.

– En av de historiene som har gjort stort inntrykk hørte jeg på en demonstrasjon i regi av blant annet Barselopprøret for kort tid siden. Jeg traff nemlig ei tobarnsmor på 28 år. Fordi hun ikke ble fulgt godt nok opp før fødsel ble det ikke oppdaget at hun hadde en medfødt hoftefeil. Hun skulle ha hatt keisersnitt, men hverken før den første eller andre fødselen ble dette oppdaget. Nå har hun fått varige skader hun kommer til å måtte leve med resten av livet.

– Kvinner fortjener så mye mer enn det de har fått. Vi er glade for viktige gjennomslag i dag, men det gjenstår fortsatt mye, avslutter hun.